Hlavní obsah

Táborový zdravotník fotil nahé děti a některé i zneužil. Soud mu potvrdil podmínku

Praha

Přiznal se, že kvůli sexuálnímu uspokojení fotil děti nahé ve spánku a některé i osahával. Za pohlavní zneužívání a výrobu dětské pornografie ale nakonec Jiří Š. (65) z Plzně do vězení nepůjde.

Foto: Patrik Biskup, Novinky

Obžalovaný Jiří Š. u příbramského soudu

Článek

Krajský soud v Praze v odvolacím řízení potvrdil v úterý původní rozsudek příbramského okresního soudu, který muže potrestal tříletou podmínkou s dohledem probačního úředníka a uložil mu ochranné sexuologické léčení v ambulantní formě. Žalobce přitom navrhoval 2,5 roku za mřížemi.

„Odvolací soud se plně ztotožnil z argumentací prvoinstančního soudu, proč obžalovanému uložil ještě podmíněný trest,“ uvedla mluvčí pražského krajského soudu Hana Černá.

Vše se odehrávalo na dětských táborech, kam Jiří Š. jezdil jako zdravotník. Podle spisu si fotky nezletilých pořizoval od roku 2017. V jeho mobilním telefonu policie našla desítky snímků, na kterých jsou děti zachyceny s obnaženými hýžděmi, ty předtím ve spánku vysvlékl. Ve dvou případech pak osahával 11letého hocha a o rok mladší dívku, kteří předstírali spánek. Loni v červenci muže zatkla policie a skončil na tři měsíce ve vazbě.

Táborový vedoucí z Liberce podle policie znásilnil pět dětí. Za zneužívání byl trestán už dříve

Krimi

Nastoupil léčbu

„Stydím se, co jsem udělal, a je mi to hrozně líto. Vím, že jsem zklamal důvěru hodně lidí, a všechny prosím o odpuštění. Už se to nebude opakovat. Dobrovolně jsem již nastoupil sexuologickou léčbu a žádných podobných akcí se už účastnit nebudu,“ sypal si hlavu popelem starý mládenec, který nemá vlastní rodinu a žije jen se svojí 85letou matkou.

Zároveň prosil soud o shovívavost. „Vím, že jsem udělal chybu. Rodičům dětí jsem poslal omluvný dopis. Návštěvy u sexuologa mi pomáhají, už jsem také získal na své jednání náhled. Když mě zavřete, tak to matka nepřežije,“ uvedl v závěrečné řeči Jiří Š., který je podle znalců pedofil.

Jeho advokát Tomáš Záraz upozornil na to, že není pravděpodobné, že by obžalovaný své jednání v budoucnu opakoval. „Pobyt ve vazbě byl pro něj dostatečným milníkem proto, aby změnil svůj náhled na své chování. To, co udělal, rozhodně neschvaluji, ale obhajuji člověka, který chyboval a má vůli se s tím vypořádat,“ dodal Záraz.

„Žádné výraznější následky pro poškozené“

Podle soudů obžalovanému ulehčuje celá řada okolností, které je nakonec vedly k tomu, že k uložení nepodmíněného trestu nepřistoupily.

„V první řadě je třeba přihlédnout ke zmenšené příčetnosti obžalovaného, který své chování v důsledku zjištěné deviace nedokázal plně ovládat. I když je jeho pobyt na svobodě nebezpečný, uložené léčení je jako ochrana společnosti lepší možností než ukládat nepodmíněný trest,“ konstatoval příbramský soudce Miloslav Boudník.

Dále soudce upozornil na dosavadní bezúhonnost obžalovaného. „Jedná se o člověka vyššího věku, který v minulosti nikdy problémy se zákonem neměl. Je třeba také zohlednit to, že jeho jednání nemělo žádné výraznější následky pro poškozené. Dokázal se také vzmužit k napsaní omluvných dopisů rodičům poškozených dětí a našel i dostatek odvahy, aby po propuštění z vazby sám navštívil sexuologa a řešil s ním svůj problém,“ zdůvodnil předseda senátu, proč by z jeho pohledu bylo vězení nepřiměřeně přísným trestem.

Soudci, kteří dali podmínku znásilňujícímu otčímovi, se postihu bát nemusí

Krimi

Související články

Výběr článků

Načítám