Hlavní obsah

Táborový zdravotník fotil děti nahé ve spánku a některé i zneužil. Místo vězení se musí léčit

Několik let jezdil Jiří Š. (65) z Plzně na tábory jako zdravotník. U příbramského okresního soudu v pondělí přiznal, že kvůli sexuálnímu uspokojení školáky ve spánku fotil nahé a některé i osahával. Žalobce pro muže, který je podle znalců pedofil a pro společnost nebezpečný, požadoval 2,5 roku vězení.

Foto: Patrik Biskup, Novinky

Obžalovaný Jiří Š. u příbramského soudu

Článek

Senát v čele s jeho předsedou Miloslavem Boudníkem ale nakonec Jiřího Š. za mříže neposlal. Za pohlavní zneužívání a výrobu a jiné nakládání s dětskou pornografií rozhodl o podmíněném trestu 36 měsíců se zkušební dobou pěti let a dohledem probačního úředníka. Zároveň obžalovanému uložil ochranné sexuologické léčení ambulantní formou a desetiletý zákaz práce s dětmi.

Podle spisu si Jiří Š. pořizoval fotky nezletilých od roku 2017. V jeho mobilním telefonu policie našla desítky snímků, na kterých jsou děti zachyceny s obnaženými hýžděmi, které předtím ve spánku vysvlékl. Ve dvou případech pak osahával 11letého hocha a o rok mladší dívku, kteří předstírali spánek. Loni v červenci muže zatkla policie a skončil na tři měsíce ve vazbě.

„Stydím se, co jsem udělal, a je mi to hrozně líto. Vím, že jsem zklamal důvěru hodně lidí a všechny prosím o odpuštění. Už se to nebude opakovat. Dobrovolně jsem již nastoupil sexuologickou léčbu a žádných podobných akcí se už účastnit nebudu,“ soukal ze sebe starý mládenec, který nemá vlastní rodinu a žije jen se svojí 85letou matkou. Zároveň prosil soud o shovívavost. „Vím, že jsem udělal chybu. Rodičům dětí jsem poslal omluvný dopis. Návštěvy u sexuologa mi pomáhají, už jsem také získal na své jednání náhled. Když mě zavřete, tak to matka nepřežije,“ uvedl v závěrečné řeči Jiří Š.

Táborový vedoucí na Příbramsku sexuálně obtěžoval dívku, obviněný 64letý muž je ve vazbě

Krimi

Jeho advokát Tomáš Záraz upozornil na to, že není pravděpodobné, že by obžalovaný své jednání v budoucnu opakoval. „Pobyt ve vazbě byl pro něj dostatečným milníkem proto, aby je změnil svůj náhled na své chování. To, co udělal, rozhodně neschvaluji, ale obhajuji člověka, který chyboval a má vůli se s tím vypořádat,“ dodal Záraz.

Podle předsedy senátu vzal soud v úvahu celou řadu výrazně polehčujících okolností, které ho nakonec vedly k tomu, že k uložení nepodmíněného trestu nepřistoupil.

„V první řadě je třeba přihlédnout ke zmenšené příčetnosti obžalovaného, který své chování v důsledku zjištěné deviace nedokázal plně ovládat. I když je jeho pobyt na svobodě nebezpečný, uložené léčení je jako ochrana společnosti lepší možností než ukládat nepodmíněný trest,“ konstatoval Boudník.

Dále soudce upozornil dosavadní bezúhonnost obžalovaného. „Jedná se o člověka vyššího věku, který v minulosti nikdy problémy se zákonem neměl. Je třeba také zohlednit to, že jeho jednání nemělo žádné výraznější následky pro poškozené. Dokázal se také vzmužit k napsaní omluvných dopisů rodičům poškozených dětí a našel i dostatek odvahy, aby po propuštění z vazby sám navštívil sexuologa a řešil s ním svůj problém,“ zdůvodnil předseda senátu, proč by z jeho pohledu bylo vězení nepřiměřeně přísným trestem.

Verdikt není pravomocný. Státní zástupce se chce rozhodnout ohledně případného odvolání až po obdržení písemné podoby rozsudku.

Pedofil „léčil“ psychicky nemocného chlapce pervitinem a pak ho znásilňoval. Dostal pět let

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám