Hlavní obsah

Student z Vietnamu pobodal na ostravské koleji soka v lásce. Hrozí mu 10 let

Ostrava

Ostravský krajský soud se ve čtvrtek začal zabývat pokusem o vraždu, který se odehrál letos v únoru na vysokoškolských kolejích v Ostravě. Čtyřiadvacetiletý student z Vietnamu tam na chodbě napadl a kuchyňským nožem pobodal dalšího, o dva roky mladšího Vietnamce. Důvodem útoku byla žárlivost. Napadený totiž objímal jeho lásku.

Soud se studentem z VietnamuVideo: Denisa Doležalová, Novinky

Článek

Útočníkovi hrozí deset roků vězení a osm let vyhoštění z České republiky. Oba mladíci i dívka přijeli do Česka z Vietnamu na studentský pobyt.

Útok se odehrál letos 9. února na kolejích Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava. Byl pátek, a tak se vietnamští studenti domluvili, že koupí alkohol a udělají si večírek. Po deseti pivech, které obviněný student vypil za zhruba čtyři hodiny, se rozhodl kolem 22.30 hodin udělat jídlo ve studentské kuchyňce.

„Ze svého pokoje jsem si vzal pánev a dva kuchyňské nože a šel jsem do kuchyňky. Ta však byla zamčená. Napsal jsem proto SMS své přítelkyni, aby mi ji přišla otevřít. Ztratil jsem totiž kartu na její odemčení,“ popisoval u soudu události, které předcházely útoku, obviněný student Anh Vu Tran.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Obviněný student z Vietnamu u ostravského krajského soudu

Útočil po deseti pivech ze žárlivosti

Rozhodl se jít dívce naproti po schodech, pánev nechal na okně před kuchyňkou a s noži v zadní kapse kraťas za ní vyrazil ze šestého patra. Uviděl ji o dvě patra níže ve společnosti jiného vietnamského studenta, který ji objímal. To se mu vůbec nelíbilo, a proto na mladíka zaútočil.

Nejprve ho kopal, následně když se mu napadený bránil, vytáhl z kapsy kuchyňský nůž „Chtěl jsem ho jen zastrašit, nechtěl jsem ho zabít ani pobodat. Když jsem viděl kamerový záznam, tak jsem vůbec nechápal, jak jsem to mohl udělat, jak se to stalo. Je mi to moc líto, poškozenému jsem se písemně omluvil,“ líčil u soudu Anh Vu Tran.

Napadený musel být dvakrát operován

Podle obžaloby přestože se napadený aktivně bránil, tak ho obviněný bodl nejprve do levé části dutiny břišní a pak ještě třikrát do oblasti horní části bérců. Proťal mu pobřišnici a tenké střevo v oblasti lačníku. „Dále mu způsobil dvě řezné rány o velikosti dva centimetry v horní části bérců obou dolních končetin. Zranění si vyžádala převoz napadeného do ostravské fakultní nemocnice s nutností neodkladného operačního zákroku a následnou hospitalizaci a reoperaci ve Fakultní nemocnici Bulovka v Praze. Celková doba léčení byla nejméně pět týdnů,“ uvedl žalobce Josef Šuhaj.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Obviněný mladík se radí se svým obhájcem a tlumočníkem.

Dodal, že z místa činu mladík utekl. Dopaden byl až druhý den na vlakovém nádraží ve Studénce. Obviněný svůj útěk u soudu vysvětloval tím, že se lekl a byl v šoku, když uviděl krvácejícího mladíka. Úprk obhajoval i strachem z policistů. Prý se chtěl sám policii přihlásit, ale nejprve si chtěl zajet na Slovensko pro peníze uložené v tamní bance.

Obhajoba tvrdí, že jde o těžké ublížení na zdraví

Studentovi hrozilo vězení od deseti do 18 let, žalobce navrhl desetiletý, nejnižší možný trest, s ohledem na věk obviněného a toho, že ještě nikdy nebyl trestán.

Obhájce vietnamského mladíka Leoš Brantál Novinkám sdělil, že obhajobu staví na tom, že došlo k těžkému ublížení na zdraví, a nikoliv k pokusu o vraždu. „Mému klientovi je líto, co se stalo, omluvil se. Byl to zkrat. I s ohledem na jeho věk je celý ten případ nešťastný. Osobně se nedomnívám, že by to byl nějaký sériový vrah, ale bohužel co se stalo, stalo se. Budeme se snažit uvést všechny polehčující okolnosti, které svědčí v jeho prospěch, a uvidíme, jak to dopadne,“ shrnul obhájce.

Pokus o vraždu ze žárlivosti na kolejích v Ostravě. Studenta na útěku zadrželi na nádraží

Krimi

Výběr článků

Načítám