Hlavní obsah

Strážníci na Sokolovsku chytali na ulici hada škrtiče, zveřejnili video

V ochranných vysokých rukavicích a s hráběmi se vypravili před několika dny odchytávat městští strážníci v Chodově na Sokolovsku hroznýše královského. Na zhruba metr dlouhého škrtiče upozornil místní občan.

Chodovští strážníci odchytávali metrového hroznýše.Video: Facebook/Město Chodov

Článek

„Zaslal nám také jeho fotografii, podle které jsme zjistili, že by se mohlo jednat o hroznýše královského,“ uvedl velitel chodovské městské policie Antonín Kortus.

Na hada, který se schovával ve křoví v Tyršově ulici, si strážníci vzali odchytové pomůcky, které ve většině případů používají pro odchyt psů, a látkový pytel.

Uštknutý chovatel hadů bojoval o život. Teď má patálie se zákonem

Krimi

Na videu ze zásahu, které strážníci zveřejnili, je vidět, že hada nejprve vystrašili hráběmi, a když začal vylézat, uchopil ho jeden z nich za hlavou. Následně plaz, jemuž se akce zjevně nelíbila, skončil v pytli.

Komu had unikl, není jasné. Dosud se o něj žádný chovatel nepřihlásil. „Plaz tak nakonec skončil v karlovarské firmě Akvazoo Brandtl,“ uvedl Kortuz.

Foto: MěÚ Chodov

Strážníkům v Chodově se podařilo hada odchytit

Charakteristickým znakem hroznýše královského je silná, trojúhelníková hlava, jež působí jako výrazně oddělená od mohutného těla. Hroznýš královský dorůstá v zajetí délky do tří metrů. Samice mohou vážit až patnáct kilogramů. Žije na zemi i na stromech.

Hroznýši královští jsou velice žraví a musí se spíše usměrňovat kvůli obezitě, ke které mají sklony. Mají rádi podle velikosti malé, až středně velké myši a potkany, ale také holuby. Kořist zabíjejí tak jako všichni škrtiči zardoušením. Polykají ji od hlavy a vcelku a pak ji celou řadu dní tráví. Díky speciálně uzpůsobeným čelistem dokážou široce roztáhnout tlamu.

Foto: MěÚ Chodov

Hroznýš královský se objevil za policejní stanicí v Tyršově ulici v Chodově

Jedovatý had číhal v Austrálii v dětské postýlce mezi plyšáky

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám