Hlavní obsah

Do lesa do smrti nejdu. Strach z divočáků vyhnal ztracené houbařky v Chřibech na strom

Brno

V lese v Chřibských vrších na pomezí Jihomoravského a Zlínského kraje hledala v neděli policejní hlídka dvojici ztracených mladých houbařek. Ženy našly hřibů plno, ale zabloudily. Po setmění úplně ztratily orientaci a strach z divočáků, ozývajících se ze křoví, je přinutil vylézt na strom. Odtamtud si mobilem přivolaly pomoc.

Policisté vypátrali ztracené houbařkyVideo: Policie ČR

Článek

„Ženy vyrazily na houby po obědě poblíž Koryčan, a to s příbuzným jedné z nich. Ten se jim ale v lese ztratil. Nebyl schopen se s nimi spojit, protože u sebe neměl mobilní telefon. Snažil se je kontaktovat voláním, ale bez úspěchu,“ řekla Novinkám mluvčí policie Petra Ledabylová. Houbařky mobily měly, ty jim dokonce poctivě za jejich houbařskou výpravu připsaly do chodecké aplikace 42 tisíc kroků, k cestě z lesa jim ale telefony nepomohly.

Hodiny bloudily lesem

„Díky tomu, že jedna z nich měla chytrý telefon, dorazili policisté brzy po zavolání. Stěžejní roli totiž sehrála funkce AML, která nejen policistům významným způsobem pomáhá zkracovat dojezdové časy, ale i s přesností až na 30 metrů lokalizovat volajícího na tísňovou linku pomocí GPS souřadnic odeslaných přímo z jeho telefonu,“ vysvětlila mluvčí.

Kdosi vybílil hotelový pokoj v Brně. Policie hledá dva klíčové svědky

Krimi

Mladé houbařky policejní hlídka v nepřehledném a rozbahněném terénu vypátrala již do necelé hodiny od oznámení. Policisté obě prochladlé ženy dostali z lesa a předali rodině.

S přivoláním policie není třeba otálet

Policie upozorňuje houbaře i turisty, aby před výletem do přírody dali vědět blízkým, kam míří a kdy se přibližně vrátí domů.

„Mějte s sebou vždy nabitý mobilní telefon a držte se raději značených cest. Nepodceňujte dobrou obuv a vhodné oblečení. Pokud se ztratíte, neváhejte kontaktovat policii co nejdříve. Zůstaňte na místě, které jste popsali, nepřecházejte jinam,“ dodala Ledabylová.

Policie pátrá po šestnáctileté dívce z Brna. Nezvěstná je už od půlky září

Krimi

Výběr článků

Načítám