Hlavní obsah

Starostu soudí za krádeže posedů. Vinu svádí na exsprávce Lesů ČR

Zastrašování, vydírání či pokusy o úplatky. To vše podle bývalého správce Lesů ČR v Plasích Václava Heflera provázelo případ zmizelých posedů a krmelců v myslivecké honitbě Špankov na severním Plzeňsku před třemi lety.

Foto: Patrik Biskup, Novinky

Jiří Špiroch u Okresního soudu Plzeň-sever

Článek

Hefler to v úterý prohlásil jako svědek u Okresního soudu Plzeň-sever, kde na lavici obžalovaných usedl jako údajný pachatel krádeže se škodou několik desítek tisíc jeho tehdejší zástupce a starosta obce Kopidlo Jiří Špiroch.

Státní zástupkyně Lenka Kocurová viní Špirocha z toho, že 3. prosince 2021 dal pokyn svým podřízeným, aby z honitby nejprve odvezli a zlikvidovali dva krmelce. O pět dní později jim dal opět pokyn, aby ze stejné lokality svezli pět otevřených kazatelen, které následně skončily v jiné honitbě. „Obžalovaný přitom věděl, že myslivecká zařízení patřila soukromému vlastníkovi, a nikoliv Lesům ČR,“ uvedla žalobkyně.

Sám Špiroch vinu popírá a hájí se tím, že jen jednal na rozkaz právě Heflera. Ten mu prý měl vyhrožovat, že pokud myslivecká zařízení nezmizí, přijde o prémie. „Tohle je lež. Odvoz vymyslel, naplánoval a řídil obžalovaný. Vzal si k tomu čtyři mladé kolegy. Já jsem k tomu žádný souhlas nedal ani nikomu nic nerozkazoval. Tato myslivecká zařízení lesům nikdy nepatřila, ale byla majetkem soukromé osoby, která je financovala,“ prohlásil svědek.

Starostu soudí kvůli účetní, která okrádala obec

Krimi

Podle svých slov dal majiteli mysliveckého zařízení naopak souhlas k tomu, že je může v honitbě ponechat do výběru nového nájemce. „Pana obžalovaného jsem o tom informoval. Vůbec nechápu, proč mě obešel a porušil celou řadu předpisů. Navíc krádež zorganizoval v době své dovolené a použil k tomu služební auto,“ pokračoval Hefler.

Zmínil i to, že Špiroch měl řidiče kamionu při svozu posedů navigovat tak, aby se vyhnul silničním kamerám. „Viníkem a původcem všeho je pouze obžalovaný. Kauza poškodila dobré jméno Lesů ČR a rozbila zdejší pracovní kolektiv,“ dodal svědek.

Mělo se to zamést pod koberec

Hefler se rozhovořil také o tom, co předcházelo samotnému podání trestního oznámení. Podle něho proběhlo několik schůzek, kde někteří aktéři kauzy vyvíjeli snahu, aby se vše zametlo pod koberec.

„Sám obžalovaný položil na stůl před poškozeného balík bankovek jako finanční vypořádání. Ten to ale odmítl a chtěl všechna zařízení fyzicky vrátit. Dalšímu zaměstnanci, který se podílel na odvozu a měl v úmyslu kontaktovat policii, obžalovaný vyhrožoval, že pokud to oznámí, tak ho udá, že pytlačí,“ popisoval svědek s tím, že sám musel čelit různým udavačským anonymům, které na něj chodily nadřízeným.

„Byly to sprosté lži. Pisatel například tvrdil, že od chatařů inkasuji peníze za tolerování černých skládek. Nikdy v životě jsem něco takového nezažil. Bylo to tak nepříjemné, že jsem se dohodl s nadřízenými na ukončení pracovního poměru,“ uzavřel Hefler.

Soud bude pokračovat dalšími výslechy.

Za kopanec do hlavy nebude policista potrestán. Zastal se slabšího, řekl soud

Krimi

Výběr článků

Načítám