Hlavní obsah

Starosta středočeské obce zmizel, pohřešovaný byl i dříve

Milý

Po starostovi obce Milý na Rakovnicku Zbyňkovi Šagátovi (48) pátrá policie jako po pohřešovaném. Zmizení nahlásila jeho rodina. Šagátův předchůdce je podezřelý ze zpronevěry, z obecní kasy údajně vzal devět milionů korun. Případ vyšetřuje policie, ovšem zmizení Šagáta s tím nesouvisí. Právě on na nesrovnalosti přišel.

Foto: Policie ČR

Pohřešovaný starosta obce Milý Zbyněk Šagát

Článek

Na případ v pátek upozornil server Idnes.cz. Starosta Šagát (Milý a Bor společně) je v databázi pohřešovaných lidí s fotkou a popisem, další podrobnosti, například k důvodům ohlášení jeho zmizení, případně k pravděpodobnému výskytu, jak se u některých hledaných uvádí, policie v pátrací relaci nesdělila.

Mluvčí policie Michaela Richterová potvrdila, že hledaný muž už byl v databázi pohřešovaných opakovaně v minulosti. Z jakých důvodů a okolnosti dřívějších pátrání policie neupřesnila. Richterová řekla, že nynější zmizení muže nahlásila jeho rodina.

„Ani teď jej nevedeme jako osobu v ohrožení života,“ řekla Právu mluvčí s tím, že v minulosti opakovaně odešel z domova, několik dní o sobě nedal vědět a po pár dnech se údajně zase vrátil.

Šagát vede obec, která se potýká s velkým dluhem po předchozím vedení. Z obecní pokladny zmizely za bývalého starosty Zdeňka Kvasničky (SNK) miliony korun. Na nesrovnalosti přišlo právě nové vedení v čele s Šagátem.

Drsný incident před volbami, zastupitele z obce na Benešovsku odvezli do nemocnice

Stalo se

„Zůstaly nám tady nezaplacené faktury za dokončení domácích čističek odpadních vod za devět milionů, ale nemáme je z čeho zaplatit, ačkoli peníze měly být na účtu,“ potvrdil Právu na konci ledna Zbyněk Šagát.

Podle něj předchozí starosta vykazoval výpisy z bankovního účtu s částkou 9,7 milionu, ale reálně bylo na účtu jen 700 tisíc. Tato zjištění předal Šagát i policii a podal na své předchůdce trestní oznámení.

Policie podnět prověřuje s podezřením na spáchání zpronevěry, žádná obvinění ale dosud nepadla.

Šagát se obrátil s žádostí o půjčku na Středočeský kraj, jehož zastupitelstvo na konci ledna finanční pomoc schválilo s tím, že obec bude peníze splácet po milionu korun následujících deset let.

Foto: Mapy.cz

Obec Milý na Rakovnicku

Server Idnes.cz uvedl, že k vysátí účtu se přiznal exstarosta Kvasnička. „Nepopírám, že jsem jednal úmyslně. Ani sám pořádně nevím, za co jsem ty peníze utratil,“ citoval server Kvasničku.

Policie nynější zmizení starosty s trestním oznámením, po němž následovalo prověřování bývalého vedení obce, do souvislosti zatím nedává.

Policejní záhady: Těhotnou Slovenku nikdy nenašli, malou Valerii ze Žižkova také

Krimi

Výběr článků

Načítám