Hlavní obsah

Srneček spadl na Českobudějovicku do jámy po hledačích vltavínů

Do několikametrové vykopané jámy s vodou u makového pole u obce Krasejovka na Českobudějovicku, kterou tu po sobě zanechali kopáči vltavínů, spadl v pondělí večer malý srnec a nemohl se dostat ven. Uvězněný tu byl několik hodin. Všiml si ho až muž, který se vracel z hub a slyšel zoufalé zvíře naříkat.

Foto: PČR Jihočeský kraj

Uvězněný srnec

Článek

Do hluboké jámy se muž neodvážil vlézt, a proto zavolal policisty. „Na místo vyjela hlídka policistů z Boršova nad Vltavou. Vzhledem k tomu, že oznamovatel už na místě nebyl a makových polí je u Krasejovky více, k uvězněnému srnečkovi navigoval policisty muž po telefonu,“ řekla Lenka Krausová, mluvčí jihočeské policie.

Foto: PČR Jihočeský kraj

Záchrana srnce

Hledání srnečka policistům ale komplikoval fakt, že v okolí makového pole je doslova jáma vedle jámy. Nechávají je tu po sobě totiž hledači vltavínů. Policisté ale naštěstí po chvíli našli tu správnou, která se pro srnečka stala pastí. „Srneček už pololežel ve vodě a byl hodně vysílený. Jeden z policistů do jámy vlezl a vyčerpané zvíře vytáhl a pustil na svobodu,“ dodala Krausová.

Foto: PČR Jihočeský kraj

Záchrana srnce

Bylo obrovským štěstím, že do jámy, které tu po sobě nechávají hledači drahých kamenů, nespadlo třeba dítě. Makové pole se totiž velmi často stává kulisou při fotografování rodin s dětmi.

Vltavín

Vltavín je označení pro horninu tektit v okolí řeky Vltavy. Vltavíny poprvé objevil v roce 1787 profesor Univerzity Karlovy Josef Mayer nedaleko Týna nad Vltavou. Nejvíce vltavínů se vyskytuje v pásu mezi Prachaticemi a Trhovými Sviny.

Tektit vzniká dopadem meteoritu na povrch naší planety. V průběhu dopadu dochází k uvolňování velkého množství energie přeměňované na teplo. Díky tomu dochází k metamorfoze na novou horninu – tektit.

Kolpík bílý přistál u Vrbenských rybníků přímo do nalíčených želez. Veterinář ho musel utratit

Krimi

Výběr článků

Načítám