Hlavní obsah

Špekáček plný připínáčků. Zákeřné psí nástrahy děsí Karvinou

Zákeřné nástrahy nalezené před pár dny v lázeňském parku v Karviné-Darkově šokovaly nejen pejskaře, ale i širokou veřejnost. Na výskyt nástrah v podobě uzeniny plné připínáčků upozornila na sociálních sítích majitelka psa, která je v parku objevila. Případ bohužel není ojedinělý, podobné útoky vyšetřovala loni policie i v Ostravě.

Foto: Drahomíra Včelková

Nástrahy na psy v lázeňském parku v Karviné.

Článek

Paní Drahomíra Včelková byla před několika dny na procházce s tříletou fenou německého ovčáka. V jednu chvíli si všimla, že fenka má něco v tlamě.

„Na povel fuj to naštěstí vyplivla. Ten vyplivnutý kousek tak divně cinknul, až mě to zarazilo. Pak jsem zahlédla připínáček, a když jsem se rozhlédla, uviděla jsem ještě další kousky na chodníku i v trávě,“ říká paní Drahomíra.

Místo pak podle svých slov prohledala pečlivěji a všechny kousky uzeniny plné připínáčků, které našla, posbírala.

Policie obvinila muže, který karbofuranem trávil zvířata. Chtěl chránit své holuby

Krimi

„Musel to tam nastražit někdo chvíli přede mnou. V parku je spousta zvěře a určitě by tam těch kousků nezůstalo tolik,“ dodává. Na dotaz, zda výskyt nástrah oznámila, uvádí, že to považuje za zbytečné, protože v místě nejsou žádné kamery.

To, že se někdo dopustí takového zákeřného jednání, nechápe. Pozření takové nástrahy může psům způsobit velké bolesti a v případě perforace střeva i smrt.

„V lázeňském parku je teď spousta odpadků, binec a smetí. Je to škoda, lidé si ničeho neváží. Děsivé je, že tu uzeninu někdo tak pečlivě nakrájel a připravil i s těmi připínáčky,“ pozastavuje se.

Jak uvedl zástupce ředitele Městské policie v Karviné Jaroslav Novotný, o případu ví zatím jen ze sociálních sítí. „Žádné podobné oznámení za poslední týdny nemáme. Pokud by se tak stalo, určitě bychom celou záležitost předali Policii ČR,“ řekl.

Podobné útoky v Ostravě

Ani státní policie nic podobného nemá hlášeno. V každém případě policisté vyzývají všechny případné svědky, kteří by se s podobnými nástrahami setkali, aby to přišli oznámit. Zkušenosti ukazují, že policie nemusí být proti takovému jednání bezmocná.

V minulém roce policie prověřovala podobné útoky na sídlišti v Ostravě-Dubině, kde byly před vchody do domů nalezeny pamlsky se skrytými hřebíky. Některé pak obsahovaly jed na krysy.

Tehdy se policii podařilo z činu usvědčit šedesátiletého muže, kterého obvinili z týrání zvířat. Při výslechu vypověděl, že se takto snažil vyřešit problém štěkajících psů. Otrávené nástrahy snědli minimálně tři psi, dva z nich jevili známky otravy.

Ve všech případech díky pohotové reakci majitelů zvířata přežila.

Maso s ostnatým drátem. V Jablonci někdo hodil psům smrtící nástrahu

Krimi

„Ze závěrů odborných vyjádření Krajské veterinární správy v Ostravě vyplynulo, že v návnadách byla látka, která narušuje srážlivost krve v organismu,“ uvedla mluvčí policie Eva Michalíková.

„Nebezpečné bylo zvláště to, že příznaky se můžou projevit v závislosti na množství pozřeného jedu a velikosti psa se zpožděním jednoho až sedm dní,“ dodala.

Policie v této souvislosti znovu apeluje na majitele domácích mazlíčků, aby při jejich venčení byli obezřetní a kontrolovali, co chce jejich zvířátko pozřít.

Nejedná se ale o doporučení jen majitelům čtyřnohých mazlíčků, protože taková nástraha může být nebezpečná i pro malé děti.

Výběr článků

Načítám