Hlavní obsah

Spadlé stromy, zaplavené silnice, podemletá trať. Hasiči se nezastavili ani přes noc

Aktualizováno

Doznívající bouřky zaměstnaly hasiče i v noci na pondělí. V Královéhradeckém kraji měli od večera zhruba stovku výjezdů. Meteorologové ráno uvedli, že vydatně pršelo například i na Klatovsku nebo na Frýdlantsku. Pro Klatovsko vydali výstrahu před vydatným deštěm.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

U obce Hřibsko skončilo kvůli dešti auto v bahně mimo silnici.

Článek

V Královéhradeckém kraji měli hasiči nejvíc práce v neděli po deváté hodině večer. Až do půlnoci se nezastavili, když převážně čerpali vodu ze zaplavených nemovitostí. Nejvíce výjezdů bylo přímo v Hradci Králové a jeho okolí. Pomáhali i řidičům, kterým cestu zkomplikovala zaplavená silnice. Do pondělního rána hasiči evidovali zhruba stovku výjezdů.

„Odstraňujeme následky silných bouřek, zatím evidujeme asi třicítku technických pomocí v souvislosti s čerpáním vody, odstraněním spadlých stromů nebo jiných nebezpečných stavů. Nejčastěji nyní v okrese Hradec Králové,“ informovali hasiči na síti X krátce po půlnoci.

Pytle s pískem naváželi například do Stěžer na Královéhradecku, kde zůstala voda a bahno na ulici, na několika místech tu čerpali vodu ze sklepních prostor domů.

Po bouřkách přijdou znovu třicítky

Počasí

Vodu museli hasiči odčerpávat i přímo v krajském městě, mimo jiné v hradecké čtvrti Kukleny, v Roudničce, Plačicích nebo v Novém Hradci Králové. Zaplavená byla i komunikace do Orlice parku na Slezském Předměstí nebo hotel na třídě SNP.

Pytle s pískem rozvážely jednotky nejen ve Stěžerách, ale i  v Roudničce a v Plotištích nad Labem, kde se opět rozvodnil potok Melounka.

„U obce Hřibsko, v těsné blízkosti Hradce Králové, zasahovaly jednotky také u dvou dopravních nehod, pokaždé se jednalo o osobní vozidlo, které skončilo svou cestu kvůli zaplavené silnici. Jedné řidičce jsme pomáhali z auta ven, protože voda rychle stoupala. Nikdo nebyl zraněn,“ uvedli hradečtí hasiči.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Hasiči ve Stěžerách rychle nosili pytle s pískem.

Problémy v dopravě způsobil liják v Jihočeském kraji, kde se zastavily vlaky mezi Dačicemi a Slavonicemi kvůli podemleté dráze. Mluvčí hasičů Správy železnic Martin Kavka v pondělí ráno uvedl, že omezení se zřejmě protáhne na celý den. Cestující přepravuje náhradní autobusová doprava.

Zhruba na hodinu pak byl odpoledne přerušený provoz vlaků mezi Kaplicí a Velešínem na Českokrumlovsku na trati z Českých Budějovic do rakouského Lince, kde spadl na železnici strom.

Hasiči v neděli vyjížděli kvůli bouřkám hlavně na Prachaticku a Strakonicku, například obcí Stachy na Šumavě se prohnala velmi intenzivní bouřka a podle meteorologů tam v úhrnu spadlo patrně přes 80 milimetrů vody, která způsobila velké škody.

Foto: HZS Pardubického kraje

U Městečka Trnávka na Svitavsku spadl strom, autobus nemohl projet.

V Pardubickém kraji vyjížděli hasiči v neděli večer například v Opatovicích nad Labem, kde čerpali vodu až do ranních hodin.

„V Lázních Bohdanči zasahovali hasiči také při čerpání vody ze zatopené výtahové šachty. V Rohovládově Bělé byla jednotka povolána k čerpání vody z garáže. V Městečku Trnávce bylo nutné odstranit strom z komunikace, aby mohl projet autobus. U obce Lány odstranila jednotka u Dašic větev, která překážela na silnici, a poté se vrátila zpět na základnu,“ vyjmenoval některé ze zásahů mluvčí pardubických hasičů Milan Polák.

Na autobus na Svitavsku spadl strom, řidič je zraněný

Krimi

Pršelo i v Plzeňském kraji. „Po včerejších intenzivních bouřkách doznívá déšť, který je zejména na Klatovsku vydatný - za posledních šest hodin tam napršelo kolem 50 mm, což splňuje kritéria pro vydání výstrahy na pozorovaný jev,“ uvedl ráno Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který pro Klatovsko vydal výstrahu před velmi silným deštěm.

Výstraha má platnost jen do rána. Meteorologové dodali, že srážky budou postupně slábnout, ale déšť může způsobovat zvýšený odtok vody z krajiny, zatopení níže položených míst a rychlý vzestup hladin zejména menších toků. Dosažení stupňů povodňové aktivity neočekávají.

Voda na ulici ve Stachách na Šumavě měla během chvilky 1,5 metru

Počasí
Související témata:

Výběr článků

Načítám