Hlavní obsah

Soudkyně další šanci nedostala. Potopily ji bizarní postupy, kárný senát ji zbavil funkce

Brno

Třikrát a dost. Tak by se dal popsat případ mostecké soudkyně Ivy Flaxové. Potřetí během několika let totiž stála před kárným senátem Nejvyššího správního soudu. A tentokrát už nevyvázla jen se snížením platu jako v předchozích případech; v justici končí. Marně tak její advokát Stanislav Balík žádal ještě o jednu šanci.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vedení mosteckého okresního soudu přijelo na brněnské jednání s jednoznačnou žádostí – aby Flaxová již déle nebyla soudkyní.

„Stále u ní přetrvávají problémy. Není to absolutní nečinnost, ale dělá chaotické úkony, místy až bizarní. Opakuje se to v takovém rozsahu, že je potřeba to pojmenovat pravým jménem a říci, že nezná procesní předpisy,“ nebrala si servítky předsedkyně okresního soudu Radka Heresová.

„Kolegyně chodí do práce okolo desáté, okolo jedné už odjíždí, aby těsně před uzavřením budovy zase přišla a pípla si konec v docházce. Takové chování je nehodné soudce. Kdykoli je potřeba, není na pracovišti. Je to předmětem vtipů, ví o tom justiční stráž, uklízečky i kolegové,“ dodala Heresová.

Nemá jasno procesních věcech

Flaxová do Brna nepřijela a její advokát, bývalý ústavní soudce Balík, to omlouval její nemocí. „Sice je kárně žalována už potřetí, ale je patrné, že počet neskončených věcí výrazným tempem snižuje. Má snahu ty věci řešit. Proto žádám o druhou, nebo formálně třetí šanci, soud by ji měl dát výchovné a správně přísné kárné opatření. A to, kdy chodí do práce, to se jí tu jen nasazuje psí hlava,“ argumentoval Balík.

Kárný senát již při jejím prvním potrestání mluvil o tom, že příště už nemůže počítat se shovívavostí. Přesto dostala při druhé kárné žalobě další poslední šanci poté, co uzavřela s vedením soudu dohodu o kárném provinění. Napotřetí už to ale nevyšlo. „Nemá jasno v procesních věcech, ve kterých mít jasno prostě musí,“ uvedl v pondělí předseda kárného senátu David Hipšr.

Flaxová nesoudila už několik měsíců. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) ji totiž začátkem letošního roku dočasně zprostil výkonu funkce. Rozhodnutí vstoupilo v platnost 2. února, od následujícího měsíce byla v pracovní neschopnosti.

Kárný senát odmítl potrestat soudce, který poskytl informace o brněnské bytové kauze

Domácí

Výběr článků

Načítám