Hlavní obsah

Soudci, kteří dali podmínku znásilňujícímu otčímovi, se postihu bát nemusí

Brno

Odvolací senát brněnského krajského soudu, který zmírnil trest otčímovi roky znásilňujícímu svou nevlastní dceru z vězení na podmínku, se nemusí být žádného postihu. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) totiž na soudce nepodá kárnou žalobu. Své rozhodnutí odůvodnil tím, že by to bylo jen prázdné mediální gesto.

Otčím za znásilňování své nezletilé dcery dostal podmínkuVideo: Novinky

Článek

Zatímco soudci se tak nemusí obávat, že by mohli kárným opatřením přijít například o část platu, je možné, že za jejich rozhodnutí bude platit stát. Vzhledem k tomu, že v případu byl dle Nejvyššího soudu porušen zákon, může se dívka domáhat finanční satisfakce od státu. A na ministerstvu spravedlnosti už podle informací Novinek žádost o odškodnění leží.

Kárná žaloba by šanci na úspěch neměla a byla by jen prázdným mediálním gestem.
Pavel Blažek, ministr spravedlnosti

Případ, na který upozornily Novinky, vzbudil na začátku roku vlnu nevole a protestů i z řad odborníků. Odvolací senát ve složení Mária Petrovková, Dana Kancírková a Miroslav Novák tehdy při jednání vyslyšel skuhrání otčíma, jenž tvrdil, jak by byla trestem vězení postižena jeho rodina. Myšlenky na rodinu mu přitom nijak nebránily v desítkách případů znásilňovat nevlastní dceru. Styk si navíc nahrál a dívku pak vydíral.

Ona si začala. Soud vysvětlil, proč dal otčímovi znásilňujícímu nevlastní dceru podmínku

Krimi

„Ve věci špatného rozhodnutí KS Brno jsem mohl efektivně učinit jediné – stížnost pro porušení zákona. Tu jsem podal a byl jsem u Nejvyššího soudu úspěšný. Kárná žaloba by šanci na úspěch neměla a byla by jen prázdným mediálním gestem,“ napsal Blažek na sociální síti X.

Na Blažkovo rozhodnutí upozornil server Česká justice. Podle něj po přezkoumání případu došlo ministerstvo spravedlnosti k závěru, že podání kárné žaloby zákon v tomto případě neumožňuje mimo jiné i proto, že soudci rozhodovali hlasováním v senátu a nelze porušit tajnost jeho protokolu. Je totiž možné, že některý ze soudců hlasoval proti podmínce. Podmínka za znásilnění také nevybočila z rozmezí zákonné sazby za tento trestný čin.

Nejvyšší soud: Podmínka byla chybou

Nejvyšší soud ale v červenci na základě Blažkovy stížnosti konstatoval, že krajský soud uložením podmíněného trestu porušil zákon ve prospěch pachatele.

„V důsledku jednostranného a zcela nedostatečného postupu došlo k nesprávné aplikaci kritérií pro určení druhu a výměry trestu. Podle Nejvyššího soudu je uložený podmíněný trest trestem nepřiměřeně mírným a nedostatečně reflektujícím postavení zvlášť zranitelné oběti a dopady spáchaného trestného činu na její život,“ uvedli soudci.

Rozhodnutí brněnského soudu sice nemohli změnit, ale výrok může ovlivnit budoucí rozhodování justice v obdobných případech. Případ posuzuje i Ústavní soud, kam podala stížnost znásilňovaná dívka.

„Toliko projev zdráhání se.“ Jak rozhodoval senát naslouchající zvrhlému otčímovi? Za znásilnění zmírnil podmínku

Krimi

Výběr článků

Načítám