Hlavní obsah

Soud zrušil osvobozující rozsudek nad mužem, který údajně unesl syna jako rukojmí

Krajský soud v Plzni se bude muset znovu zabývat případem Jana Třísky, který měl podle obžaloby po hádce s družkou vyhrožovat, že ublíží jejich půlročnímu synovi, a pak s ním vyskočit z okna, nasednout do auta a odjet.

Obžalovaný muž před Krajským soudem v PlzniVideo: Patrik Biskup, Novinky

Článek

Původní rozsudek, kterým byl Tříska zproštěn obžaloby ze zločinu braní rukojmí, nyní zrušil pražský vrchní soud a případ vrátil do Plzně k novému projednání a rozhodnutí. Novinkám to ve čtvrtek potvrdil jeho mluvčí Vít Vatra.

Krajský soud osvobozující verdikt zdůvodnil tím, že pro uznání viny chyběly důkazy. „Nebylo prokázáno, že se stal skutek, pro který byl obžalovaný stíhán,“ uvedla letos v květnu při zdůvodnění rozsudku předsedkyně senátu Lucie Bočková.

Jaké důvody vedly vrchní soud ke zrušení původního rozhodnutí, není jasné, neboť rozhodoval v neveřejném jednání.

Těhotné družce vyhrožoval s nožem v ruce zabitím, přitom ji zranil

Krimi

Podle Bočkové se soud dostal do situace, kdy neměl k dispozici žádný přímý důkaz s ohledem na to, že očití svědci z rodiny obžalovaného odmítli před soudem vypovídat.

Incident se odehrál loni v srpnu v jednom z rodinných domů v plzeňské městské části Křimice. Samotnému únosu předcházela roztržka mezi obžalovaným a jeho družkou kvůli podezření z nevěry, která měla vyústit ve fyzické napadení 28leté ženy. Hádka byla natolik intenzivní, že otec obžalovaného ze strachu o vývoj situace vyrazil dveře do pokoje.

„Následovala prudká výměna názorů mezi oběma muži, během které obžalovaný uchopil svého půlročního syna a domáhal se volného odchodu pod pohrůžkou zabití dítěte,“ uvedl státní zástupce Jiří Richtr.

Podle něj poté Tříska vylezl z domu oknem ve výšce 165 centimetrů nad zemí, položil syna na sedačku spolujezdce u přistaveného vozidla BMW a odjel pryč. Policisté ho asi po čtyřech hodinách zadrželi v nedaleké restauraci a chlapečka vrátili matce v pořádku.

Tříska u soudu řekl, že se cítí nevinen. „Nikoho jsem k ničemu nenutil ani nevyhrožoval. Synovi bych nikdy neublížil. Nade vše ho miluji. Jeho narození byl nejšťastnější den mého života. Rád bych byl doma se svojí rodinou,“ soukal ze sebe obžalovaný muž, který přiznal, že má problémy s užíváním drog.

„Měl jsem čas si uvědomit některé věci. Chci se vyvarovat užívání návykových látek a klidně se budu léčit. Vím, že jsem byl ovlivněn špatnými přáteli, se kterými se už nechci stýkat. Rád bych žil řádným životem společně s družkou a synem,“ dodal Tříska.

Odmítli vypovídat

Před soudem odmítl vypovídat otec obžalovaného. Potvrdil jen, že je ochoten synovi půjčit finanční prostředky ve výši 100 tisíc korun jako peněžitou záruku pro případné propuštění vazby.

„Jsme stále partneři. Plánujeme společný život,“ prohlásila před soudem Třískova partnerka Adéla D., která stejně jako jeho otec jinak ohledně celého případu odmítla vypovídat.

Soud přehrál hovor na tísňové lince, kam Adéla D. tehdy volala o pomoc. „Prosím, přijeďte co nejrychleji do Křimic. Došlo k hádce s přítelem. Má novorozence v ruce a chce mu ublížit. Leze s ním z okna,“ křičela žena do telefonu.

Policie odložila vyšetřování údajného únosu Babiše mladšího

Krimi

Výběr článků

Načítám