Hlavní obsah

Soud zprostil muže z Plzně obžaloby, podle které unesl syna jako rukojmí. Chyběly důkazy

Pro nedostatek důkazů zprostil v úterý Krajský soud v Plzni obžaloby Jana Třísku ze zločinu braní rukojmí. Podle státního zástupce měl své družce vyhrožovat, že ublíží jejich šestiměsíčnímu synovi, a poté dítě z domu unést. Navrhoval mu pět let vězení.

Jan Tříska před soudem Video: Patrik Biskup, Novinky

Článek

„Nebylo prokázáno, že se stal skutek, pro který byl obžalovaný stíhán,“ uvedla předsedkyně senátu Lucie Bočková. Ta poukázala především na to, že očití svědci z rodiny obžalovaného využili svého práva a odmítli vypovídat.

„Soud se tak ocitl v situaci, že neměl k dispozici žádný přímý důkaz ani ucelený řetězec nepřímých důkazů, který by bez pochybností prokazovaly vinu obžalovaného,“ pokračovala Bočková. Podle ní z provedeného dokazování není zřejmé, čeho chtěl obžalovaný výhrůžkou docílit. „S dítětem mohl odejít jako jeho otec,“ dodala soudkyně.

Incident se odehrál loni v srpnu v jednom z rodinných domů v plzeňské městské části Křimice. Samotnému únosu předcházela roztržka mezi obžalovaným a jeho družkou kvůli podezření z nevěry, která měla vyústit ve fyzické napadení 28leté ženy. Hádka byla natolik intenzivní, že otec obžalovaného ze strachu o vývoj situace vyrazil dveře do pokoje.

„Následovala prudká výměna názorů mezi oběma muži, během které obžalovaný uchopil svého půlročního syna a domáhal se volného odchodu pod pohrůžkou zabití dítěte,“ stojí v obžalobě. Podle státního zástupce poté Tříska vylezl z domu oknem ve výšce 165 centimetrů nad zemí, položil syna na sedačku spolujezdce u přistaveného vozidla BMW a odjel pryč.

Synovi bych nikdy neublížil

Policisté ho asi po čtyřech hodinách zadrželi v nedaleké restauraci a chlapečka vrátili matce v pořádku.

Tříska u soudu řekl, že se cítí nevinen. „Nikoho jsem k ničemu nenutil ani nevyhrožoval. Synovi bych nikdy neublížil. Nade vše ho miluji. Jeho narození byl nejšťastnější den mého života. Rád bych byl doma se svojí rodinou,“ soukal ze sebe obžalovaný muž, který přiznal, že má problémy s užíváním drog.

„Měl jsem čas si uvědomit některé věci. Chci se vyvarovat užívání návykových látek a klidně se budu léčit. Vím, že jsem byl ovlivněn špatnými přáteli, se kterými se už nechci stýkat. Rád bych žil řádným životem společně s družkou a synem,“ dodal Tříska.

Vyhrožoval družce, že ublíží půlročnímu synovi. Nikdy bych to neudělal, hájil se muž z Plzně u soudu

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám