Hlavní obsah

Soud snížil ženě trest za smrt matky v Libišanech ze 17 na 4 roky, milenec si odsedí 25 let

Pětadvacet let ve vězení za brutální a trýznivou vraždu sedmdesátileté seniorky stráví pětačtyřicetiletý milenec její dcery (43). Ta bude za mřížemi pykat nakonec čtyři roky místo původních 17 let. Pravomocně o tom v úterý rozhodl odvolací senát Vrchního soudu v Praze. Z důkazů není jednoznačně prokazatelné, že by se žena na vraždě podílela.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Vlevo dcera oběti, vpravo muž odsouzený k výjimečnému trestu

Článek

Žena byla původně obžalována z podílu na vraždě a hrozilo jí až 17 let vězení. Soud v úterý nicméně trest zmírnil na 4 roky vězení za nadržování. Žena už dříve za vraha označila svého partnera a tvrdí, že se na vraždě nepodílela. Podle předsedy odvolacího senátu Martina Zelenky z důkazů jednoznačně nevyplývá, že by se žena na útoku podílela.

K vraždě došlo v listopadu 2022 v Libišanech na Pardubicku. Obžalovaný přiměl svou partnerku k pokusu o sblížení s matkou, se kterou měla dlouhodobé spory. Jejich setkání však nabralo naprosto opačný směr.

Muž, který měl zabít seniorku vrtačkou, o sobě tvrdil, že stavěl kosmodrom na Kubě

Krimi

Pár ženu podle obžaloby několikrát udeřil těžkou vázou, mlátil jí hlavou o zem, muž ji také vrtal do hlavy a krku vrtačkou. Nakonec ženu polili kyselinou. Podle znaleckého posudku žena před smrtí trpěla neskutečnými bolestmi.

Zatímco její dcera uvedla, že matku zavraždil její partner, ten to popíral a tvrdil, že už mrtvá byla, když ji našli. Obžalovaný je ovšem podle znalců patologický lhář. Tvrdil například, že kvůli němu zastavili hongkongské letiště, ambasáda USA po něm měla chtít, aby někoho zabil, nebo měl stavět kosmodrom na Kubě. A žena jeho báchorkám uvěřila.

„Věřila mu, že je schopný. Že má soukromá letadla. Začala věřit jeho příběhu. Přišlo mi, že ztratila vztah s realitou. Vypadalo to, jako by byla v nějaké sektě,“ uvedl v Pardubicích její expřítel.

Resocializace obžalovaného není podle znalců reálná, doživotnímu trestu se vyhnul jen díky tomu, že dosud nebyl ve výkonu trestu odnětí svobody.

Bez lítosti, zahledění do sebe samých. Partneři obžalovaní z brutální vraždy na Pardubicku věděli, co dělají

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám