Hlavní obsah

Soud řeší podvod s covidovými dotacemi za téměř 20 milionů

Ostrava

Krajský soud v Ostravě se začal v pátek ráno zabývat případem dotačního podvodu. Podnikatel Gabriel Figeľ je obžalován z toho, že jako jednatel společnosti Impuls development neoprávněně v době koronavirové epidemie pobíral od státu dotace pro svou firmu. Podvodem měl na covidových dotacích od státu vylákat téměř 20 milionů korun. Podnikatel tvrdí, že je nevinný, odpovědnost svaluje na své zaměstnance. V případě prokázání viny mu hrozí vězení od pěti do deseti let.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Obžalovaný podnikatel Gabriel Figeľ (uprostřed) u soudu mezi svými obhájci.

Článek

Konkrétně šlo podle obžaloby o podvodné čerpání finančních prostředků z programu Antivirus, jehož podstatou byla částečná nebo plná kompenzace mzdových nákladů za dobu překážek v práci, které vyvolala krizová opatření související se šířením nákazy covidu.

Majitel několika hotelových domů a ubytoven je navíc obžalován i z podvodného čerpání dotací v programech COVID-Ubytování a COVID-Ubytování II. Účelem této státní pomoci byla podpora provozovatelů hromadných ubytovacích zařízení, které zasáhla proticovidová opatření.

„V letech 2020 a 2021 pobíral příspěvek na zaměstnance, již nemohli vykonávat práci z důvodu překážky v práci na straně zaměstnavatele s nárokem na vyplácení náhrady mzdy, přestože věděl, že u zaměstnanců překážky v práci nenastaly, neboť dotyční do zaměstnání docházeli. Od úřadu práce tak podvodem získal 5,2 milionu korun,“ uvedl mluvčí ostravského krajského soudu Igor Krajdl.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Obžalovaný podnikatel na chodbě před pátečním soudním jednáním

Pro Hotelový dům Impuls pak podnikatel požádal o další covidové dotace. V žádosti bylo podle žalobce uvedeno, že je v něm 464 disponibilních pokojů, které nejsou kvůli covidu obsazeny. „Ve skutečnosti však mělo ubytovací zařízení pouze 344 pokojů, z čehož 39 bylo hotelového typu a zbylou část tvořila ubytovna. Ta navíc v daném období fungovala bez omezení a nejméně 36 osob zde pobíralo dávky v hmotné nouzi,“ upřesnil Krajdl. Podle něj získal podnikatel tímto způsobem neoprávněné dotace ve výši 13,9 milionu korun.

Podnikatel svaluje vinu na podřízené

U soudu se Gabriel Figeľ hájil tím, že se cítí nevinný. Působil a působí prý v deseti firmách s ročním obratem ve výši sto milionů korun, proto nemůže vše řídit zcela sám. „Proto jsem řízení všech aktivit delegoval na výkonný aparát firmy a předával jsem kompetence vždy zodpovědným pracovníkům,“ řekl soudu podnikatel z Čeladné s tím, že v případě společnosti Impuls development se o mzdy, účetnictví, daně a dotace starala smluvená zplnomocněná daňová poradkyně.

„Usuzoval jsem, že je daňová poradkyně kompetentní osoba, a do její práce jsem nezasahoval. Nikdy jsem jí nedal žádný pokyn k nezákonnému čerpání dotace na zaměstnance v programu Antivirus,“ tvrdil obžalovaný podnikatel.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Obžalovaný podnikatel (uprostřed) u soudu se svými obhájci.

Před soudem však přiznal, že co se týká druhého bodu obžaloby, tedy covidové dotace pro ubytování, tak tuto žádost sám napsal a zaslal ministerstvu pro místní rozvoj. Podle něj však žádost byla v pořádku a neobsahovala žádné nepravdivé informace, jak je mu podsouváno. „Dodnes tu žádost považuji za správnou jak v počtu pokojů, tak v oprávnění dotace,“ zdůraznil s tím, že všechny informace v žádosti měl od svých kompetentních pracovníků. „Neměl jsem důvod jim nevěřit,“ shrnul.

Soud podmíněně zastavil stíhání místostarosty Hoška kvůli dotačnímu podvodu

Krimi

Výběr článků

Načítám