Hlavní obsah

Soud potvrdil 15 let ženě, která svou sestru nechala vyhladovět mezi odpadky

Za zvlášť trýznivou vraždu vlastní sestry potvrdil Vrchní soud v Praze v úterý devětačtyřicetileté ženě patnáctileté vězení. Po dotazu Novinek to uvedl mluvčí soudu Vít Tomáš. Žena nechala svou nemohoucí sestru vyhladovět na chodbě mezi odpadky, v podstatě bez jakékoliv péče.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Soud rozhodnutím v podstatě potvrdil únorový verdikt Krajského soudu v Praze. Soud pouze z podnětu obžalované změnil výkon trestu, ženu zařadil do věznice s ostrahou. Jinak zůstal verdikt nezměněn.

Soud ženu poslal za mříže za to, že více než půl roku mezi lety 2021 a 2022 nechala svou o dva roky mladší mentálně a fyzicky postiženou sestru živořit mezi odpadky na chodbě jejich rodinného domu v Poděbradech.

Poškozená od narození trpěla dětskou obrnou a Crohnovou chorobou, což vyžadovalo péči jiné osoby. Obžalovaná k zajištění péče nabyla veškerého majetku po zesnulých rodičích, ani tak ale sestře péči nezajistila.

Nepodávala jí předepsané léky, které poškozená nebyla schopna sama užít, v nezměněné poloze ji nechala dlouhodobě ležet. Žena tím utrpěla velmi bolestivé proleženiny až na dvaceti procentech těla.

Měla jsem sestru ráda. Určitě jsem jí nechtěla nijak ublížit. Ale jsem si vědomá, že mým jednáním a nerozhodností došlo k tomu, že zemřela
odsouzená žena

Obžalovaná své sestře nezajistila nejen lékařskou péči, ale ani základní a dostatečný příjem základních potravin. Pitva následně mimo jiné zjistila, že v době smrti vážila poškozená sedmatřicet kilo a v žaludku měla jen pár zrníček rýže.

Obžalovaná tvrdila, že sestra v poslední době údajně odmítala jíst i brát léky.

Žena, která byla jediným žijícím příbuzným poškozené, přitom podle obžaloby věděla, že je její sestra závislá na péči někoho jiného. Jednala tak podle žalobce s vědomím, že opomenutím péče sestru usmrtí.

„Já chci jenom říct, že jsem měla sestru ráda. Určitě jsem jí nechtěla nijak ublížit. Ale jsem si vědomá, že mým jednáním a nerozhodností došlo k tomu, že zemřela,“ prohlásila u krajského soudu jednání obžalovaná.

I přesto, že obžalovaná dva týdny před smrtí poškozené převedla z jejího účtu na svůj milion korun, žalobce vyloučil zištný motiv, protože obžalovaná finanční prostředky nijak neutrácela.

Sestru nechala vyhladovět na chodbě mezi odpadky. Dostala 15 let

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám