Hlavní obsah

Soud potrestal strážníky za zbití muže na procházce

Novinky, Lenka Kadeřávková, Právo
PRAHA

Podmíněné desetiměsíční tresty s odkladem na dvě léta a tříletý zákaz výkonu zaměstnání v ozbrojených sborech vyměřil na konci října Obvodní soud Prahy 3 dvojici pražských strážníků, kteří letos v únoru bezdůvodně zbili pětapadesátiletého Milana M. , který se je na procházce se psem snažil upozornit na špatné parkování vozů v okolí.

Foto: ZOO Ostrava
Článek

"Oba dostali úhrnný trest za trestné činy zneužití pravomoci veřejného činitele a ublížení na zdraví," uvedla pro Právo soudkyně z třetího pražského obvodu, která měla případ na starosti.

Zdůraznila nicméně, že rozhodnutí není pravomocné, a tedy vykonatelné. Učinila jej tzv. trestním příkazem, tedy v nepřítomnosti obžalovaných i státního zástupce a kdokoliv z nich může po doručení rozsudku podat do osmi dnů odpor, což by pro ni znamenalo nařídit hlavní líčení.

Tři zlomená žebra

K incidentu, jak jej popsal napadený Milan M., došlo během poklidného nedělního rána, když šel venčit svého psa poblíž stanice metra Flóra na Vinohradech, kde bydlí. "Kolem deváté hodiny ráno na rohu ulic Přemyslovská a Orlická jsem zaregistroval dva strážníky, jak vyplňují parkovačky. Poprosil jsem je, jestli by se šli podívat na zaparkovaná auta do Jičínské ulice, kde probíhala stavba paláce Flóra, neboť se nedalo tamtudy z Přemyslovské ulice vyjet. Oni mi řekli, že to není moje starost a ať se starám o sebe," uvedl muž ještě před vyšetřovatelem.

Údajně mu pak dvojice řekla, ať jim ukáže občanský průkaz, když má u sebe psa. Když chtěl odejít, aby si průkaz vyzvedl doma, tak ho prý začali mlátit. "Začali mě fyzicky napadat, vždycky jeden nebo druhý mě bili, nejdřív rukama a pak tonfou," líčil muž. V jednu dobu ho prý srazili do výkalů jeho psa se slovy je to tvoje, tak si to sežer. Pětapadesátiletý majitel psa nakonec skončil s podlitinami po celém těle, naraženým loktem a třemi zlomenými žebry, ke kterým přišel tím, že na něj jeden ze strážníků doklekl kolenem.

Obviněn z útoku na veřejného činitele

Incident původně vyzníval v neprospěch Milana M., ten byl totiž ještě v nemocnici obviněn z útoku na veřejného činitele proto, že údajně strážníky napadl. Sám nicméně podal trestní oznámení právě na tuto dvojici ve věku 31 a 25 let. Vzhledem k svědeckým výpovědím nezávislých kolemjdoucích z místa činu, se stíhání nakonec obrátilo proti nim.

Strážníky se Právu nepodařilo zastihnout, ale podle všeho dosud svou funkci vykonávají.

Výběr článků

Načítám