Hlavní obsah

Soud podmíněně zastavil stíhání místostarosty Hoška kvůli dotačnímu podvodu

Senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě podmíněně zastavil trestní stíhání místostarosty Šumperka Karla Hoška (Šumperáci). Obžaloba ho vinila z toho, že v roce 2018 z evropských dotací na základě nepravdivých informací získal k projektu zaměstnávání dlouhodobě nezaměstnaných v okolí Hanušovic dotaci ve výši 4,1 milionu korun pro obecně prospěšnou společnost.

Karel Hošek u olomouckého krajského soudu.Video: Petr Marek, Novinky

Článek

Podle soudu nešlo o dotační podvod, ale o přečin. Zkušební dobu stanovil na 15 měsíců. Verdikt není pravomocný, státní zástupce si proti němu podal stížnost.

„Společenská nebezpečnost je v tomto případě velmi nízká. Podmíněné zastavení je zcela na místě. Obžalovaný se doznal, škoda byla uhrazena. Jeho dosavadní život je bezproblémový,“ vysvětlil soudce Vladimír Najdekr.

Za dotační podvod, poškozování zájmů Evropské unie a padělání a pozměňování lékařské dokumentace Hoškovi hrozilo až osm let vězení. U soudu odmítl, že by se dopustil dotačního podvodu a poškození zájmů Evropské unie. Přiznal jen zfalšování lékařských potvrzení.

„Udělal jsem to v dobré víře, ve snaze projekt administrativně ukončit. Byla to obrovská chyba, hloupost a lituji toho. Fakticky šlo ale jen o formalitu, administrativní pochybení, která nemá charakter trestného činu,“ řekl už dříve.

Foto: Petr Marek, Novinky

Karel Hošek u olomouckého krajského soudu.

Rozhodnutí soudu přivítal. „Vzhledem k tomu, že mě soud neodsoudil, ale podmíněně zastavil stíhání, myslím, že to nebude mít na mé politické působení vliv,“ řekl novinářům.

Hošek tehdy jako zaměstnanec obecně prospěšné společnosti MAS Horní Pomoraví a zároveň její projektový manažer vyhotovil žádost o podporu k projektu, v níž uvedl nepravdivé údaje. Na základě té potom rozhodl poskytovatel o přidělení dotace ve výši 4,16 milionu korun.

Obžalovaný zfalšoval lékařská potvrzení o způsobilosti čtyř osob zařazených do rekvalifikačního kurzu pro práci s křovinořezem. Ve třech případech na ně dopsal data, ač je lékaři vyhotovili později.

Do čtvrtého připsal i text, který se vydával za tvrzení lékařky, a okopíroval její razítko. To vše s vědomím, že ti lidé neměli lékařské potvrzení a do kurzu tedy nesměli vůbec nastoupit. Umožnil tak čerpání prostředků, aniž by splnil podmínky. Za tuto práci pak získal projekt z dotací celkem 44 960 korun. V roce 2021 byly tyto peníze vráceny.

Místostarostu Šumperka soudí za dotační podvod

Krimi
Související témata:
Karel Hošek

Výběr článků

Načítám