Hlavní obsah

Sotva policisté vyvedli seniora z hořícího domu, zřítila se střecha

Barchov

Tragicky mohlo na čarodějnice skončit pálení klestí v obci Barchov na Královéhradecku. Zřejmě vinou větru přelétly jiskry z ohně na dřevník u rodinného domu a stavbu zapálily.

Policisté vytáhli osobu z hořícího domuVideo: Policie ČR

Článek

Policisté, kteří byli na místě první, vyvedli z hořícího domu dvě osoby. Jednou z nich byl šestasedmdesátiletý muž, který se nejen špatně pohyboval, ale také nemohl dýchat bez kyslíkové bomby. Oheň nakonec napáchal škodu za 1,5 milionu korun.

Když policisté dorazili, hořel už nejen dřevník, ale i zadní část rodinného domu.

V Heřmanově Huti hořela sklárna, jednoho zaměstnance odvezla záchranka

Krimi

„Od přítomných obyvatel hlídka obdržela informaci, že v ohništi by se měly nacházet plynové bomby a že mají být v domě dvě osoby,“ uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová.

„Policisté ani na okamžik nezaváhali a začali prohledávat dům. Záhy jednoho muže našli a poslali ho ven. Dalšího muže našli až v zadní, již mírně zakouřené místnosti, která sousedila s hořící garáží,“ dodala Kormošová.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Požár v Barchově způsobilo pálení dřevního odpadu

Policisté proto neváhali, chopili se kyslíkového přístroje a vynesli ho ven. Nedlouho poté, co se jim podařilo vyvést mimo dům i seniora, se na část domu, ze které byl vysvobozen, propadla střecha.

Přivolaným hasičům se přesto podařilo zabránit šíření ohně a poté požár uhasit. Museli ale nasadit pět vodních proudů a přivolat i protiplynový kontejner.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Požár v Barchově způsobilo pálení dřevního odpadu

„Ukázalo se, že šestačtyřicetiletý muž, který byl v domě nalezen jako první, pálil na zahradě dřevěné roští a pravděpodobně vlivem větru odlétla z ohně jiskra na dřevník,“ uvedla Kormošová.

Ohniště, kde dřevitý odpad pálil, přitom bylo asi šestnáct metrů od domu. Přesto odlétávající jiskry zapálily lepenku na střeše hospodářské části a oheň se pak rozšířil dál.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Požár v Barchově způsobilo pálení dřevního odpadu

„Způsobená škoda je odhadnuta asi na 1,5 milionu korun, poškozena byla stodola, dílna, garáž a výměnek, vše včetně vybavení,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová.

„Uchráněné hodnoty představují asi čtyři miliony korun, zejména na obytné části domu. Při události nebyl nikdo zraněn,“ dodala Götzová.

Související témata:

Výběr článků

Načítám