Hlavní obsah

Šofér městského autobusu jezdil bez papírů. Upozornil na sebe hákovým křížem

Půldruhého měsíce jezdil Václav Jandera (40) jako šofér městského autobusu v Klatovech bez řidičáku. O ten předtím přišel za vážný dopravní přestupek. Za maření výkonu úředního rozhodnutí jej nyní potrestal klatovský okresní soud roční podmínkou a na dva roky mu zakázal řídit motorová vozidla.

Foto: MHD Klatovy

Městský autobus v Klatovech

Článek

Jandera k soudu nepřišel a celou dobu byl nekontaktní. „Řízení probíhalo jako proti uprchlému,“ řekl soudce Petr Sperk.

Jandera na sebe strhl pozornost policistů loni v květnu, kdy přijali oznámení od jednoho z cestujících, podle kterého měl během jízdy zavěšen na krku německý „železný kříž“ s hákovým křížem uprostřed. Během vyšetřování se ukázalo, že Jandera neměl za volantem vůbec sedět. Rozhodnutím plzeňského magistrátu měl totiž v té době uložen desetiměsíční zákaz řízení za jízdu pod vlivem alkoholu

Řidič autobusu měl napadnout cestující, protože neměla roušku

Krimi

Jandera byl zaměstnám u společnosti Klatovská dopravní, která městskou dopravu v okresním městě zajišťuje. Její jednatelka Jana Formanová uvedla, že to bylo pro firmu překvapení. „Když jsme pana Janderu přijímali, řidičský průkaz měl. O tom, že o něj v mezidobí přišel, nám neřekl a ani nám nikdo nedal vědět. Přišlo se na to až v souvislosti s vyšetřováním jeho přívěsku. Tak jsem po něm chtěla vysvětlení a on se přiznal, že mu ho sebrali za alkohol,“ uvedla Formanová. Podle ní je chyba, že správní orgán nebo policisté o uloženém zákazu řízení nedali vědět, zejména pokud je zaměstnavatelem veřejný dopravce.

Vzal si ho na ukázku

Případ nevhodného přívěsku nakonec policisté postoupili k vyřízení přestupkové komisi. Jandera tehdy vysvětloval, že šlo o válečnou symboliku, která se vázala k předmětnému dni. „Je to sběratelský předmět. Vzal jsem si ho jen na ukázku, protože osmý květen je historický den, kdy si lidé hrají na vojáky a nosí různé uniformy. Já jsem si prostě vzal kříž,“ tvrdil řidič s tím, že za celou směnu mu nikdo z desítek cestujících nic neřekl.

Zároveň popřel, že by tím chtěl projevovat sympatie k nacismu. „S žádným takovým hnutím nemám nic společného a nejsem žádný rasista. Nesledoval jsem tím nic jiného, než že jsem to bral jako ukázku pro lidi, aby viděli, jak takový kříž vypadá, neboť je takových příležitostí málo,“ dodal řidič.

Muž zkopal řidiče autobusu v Praze, protože si myslel, že je to Ukrajinec

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám