Hlavní obsah

Smrt ženy po vyhroceném sporu s cyklistou: Dával jí pěstmi do břicha, nikdo nám nepomohl, líčila u soudu dcera

K projednání údajného napadení dvou žen cyklistou v centru Prahy se po létě vrátil Obvodní soud pro Prahu 1. Hlavní líčení pokračovalo především výpovědí jedné z žen, které měl cyklista napadnout. Podle její výpovědi je obžalovaný Václav Socher pronásledoval a následně její matku mlátil a kopal do břicha. Matka následně zemřela na akutní srdeční selhání. Socher obžalobu už v červnu odmítl s tím, že napadený byl on.

Foto: Novinky

Obžalovaný Václav Socher u soudu

Článek

Dcera poškozené hned ze začátku výpovědi vylíčila, že se skutek ze srpna 2022 stal tak, jak je popsaný v obžalobě. „Jely jsme ke kadeřnici na vlasy a do centra nakupovat, byl to normální hezký den,“ uvedla.

Cestou autem po nábřeží prý potkaly rodinu obžalovaného na kole. „Říkaly jsme si, že to nechápeme, jak můžou vzít děti do centra Prahy na kole, do takového provozu a ohrožovat životy vlastních dětí,“ vypověděla. Podle ní to Socher zaslechl, a proto se za nimi vydal.

„Jel za náma neskutečnou rychlostí na kole, nedbal na pravidla silničního provozu, pronásledoval nás,“ popsala žena. Když je u Starého židovského hřbitova dojel, začal prý mlátit řídítky i rukama do auta a údajně měl ženám vyhrožovat, ať jdou ven a vyřídí si to s ním „jako s chlapem“.

Ta zranění se musela stát jinde, hájil se u soudu cyklista obžalovaný z napadení řidičky

Krimi

Dcera poškozené proto volala policii, Socher jí měl ale vytrhnout mobil z ruky a zahodit ho na chodník. Když si pro něj šla, začal ji prý mlátit dveřmi od auta. Poškozená ji pak údajně začala bránit s tím, ať nesahá na její dítě.

„On ji vzal rukou za vlasy, předklonil jí a dával jí pěstmi do břicha, do hrudníku, kopal jí do holení. Vůbec jsem nevěděla, co mám dělat, samozřejmě nikdo nám nepomoh, kdo tam byl,“ řekla soudu žena.

Poškozená později u lékaře nicméně popřela, že by dostala nějaké rány do břicha. To její dcera přisuzovala šoku. Matka později v nemocnici zemřela na Takotsubo syndrom, takzvaný syndrom zlomeného srdce, který vzniká nejčastěji po silném stresovém podnětu.

„Jsem absolutně přesvědčená, že je to čistě jenom z toho, co se stalo,“ prohlásila dcera zemřelé u soudu.

Odlišná cyklistova verze

Socher před prázdninami celý incident popsal poněkud jinak. Podle něj poškozená nadávala jeho dětem a najížděla na něj. Žádal po ní vysvětlení, dočkal se prý ale pouze vztyčeného prostředníčku. Poté jeli na kolech dál, ženy v autě mu ale prý překřížily cestu a začaly si ho natáčet. Po chvíli konflikt přerostl ve fyzickou potyčku, v níž ale prý byl cyklista tím napadeným. Socher odmítl tvrzení obžaloby i dcery poškozené, že by ženu mlátil či kopal do břicha.

„Ta zranění se musela stát jinde,“ uvedl v červnu Socher. „Nebyl tam jedinej kop, jediná pěst. Nechci si tady hrát na andílka, ale když vás napadne ženská, nemůžete ji mlátit, je to patová situace,“ doplnil.

„Na každou svini se vaří voda,“ podotkla v pondělí k případu dcera poškozené, která rovněž odmítla, že by její matka řvala na děti obžalovaného, ať chcípnou, jak muž tvrdí. „Není to absolutně pravda,“ uvedla u soudu.

Socherovi hrozí v případě odsouzení za výtržnictví a těžké ublížení na zdraví - úmrtí poškozené není předmětem líčení - až desetileté vězení, žalobkyně pro něj navrhuje podmíněný trest. Dcera poškozené to považuje za neadekvátní.

Podle znalců z oboru psychologie a psychiatrie je Socher duševně zdráv, netrpí a ani v době skutku netrpěl duševní poruchou či poruchou osobnosti. Jeho ovládací schopnosti byly v době skutku nepodstatně snížené afektem prostým. „Žalované jednání nezapadá do jeho psychologického profilu,“ uvedl u soudu Jiří Klose, primář psychologického oddělení Vojenské nemocnice.

Na cyklostezce na Olomoucku jeli proti sobě v noci na kolech opilý muž a žena. Srazili se

Krimi

Související články

Výběr článků

Načítám