Hlavní obsah

Smrt na přejezdu v Dolní Lutyni: Dopravce neměl povolení, obvinění zatím nepadlo žádné

Za tragickou lednovou nehodu na přejezdu v Dolní Lutyni na Karvinsku policie zatím stále nikoho neobvinila. K nehodě došlo poté, co na přejezdu uvázl kamion. Zemřel při ní strojvedoucí. Státní zástupce již má znalecké posudky, které potvrzují, že řidič neměl povolení pro nadrozměrný náklad. K obvinění z obecného ohrožení to ale zatím nestačí.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Následky srážky vlaku s kamionem v Dolní Lutyni na Karvinsku

Článek

K nehodě došlo 24. ledna poté, co kamion převážející obří vrtnou soupravu zůstal uvězněný podvozkem na přejezdu, jenž se nachází na vyvýšeném náspu. Vzhledem k profilu přejezdu a k velikosti a konstrukčnímu řešení podvozku i váze nákladu řidič nemohl pokračovat v jízdě a nedařilo se mu ani vycouvat. Na zastavení přijíždějícího vlaku už nebyl čas, a střet tak byl nevyhnutelný.

Jak řekl Novinkám státní zástupce Jiří Margieta, k nehodě už je vypracován znalecký posudek z oblasti dopravy. Nyní se bude muset řešit míra zavinění jak ze strany dopravce, tak ze strany správce železničního přejezdu.

„Zatím lze říct, že šlo o nadrozměrný náklad a dopravce neměl vyřízena náležitá povolení, která tam nejspíš byla nezbytná,“ řekl státní zástupce.

Srážka na železničním koridoru. Rychlík mířící z Prahy do Vídně se střetl s dodávkou

Krimi

Celá věc je však podle něj velmi složitá - příčinou problému totiž mohl být jak samotný pohyb vozidla, tak technický stav komunikace. „Do jaké míry k nehodě co přispělo a co bylo tou zásadní příčinou, je stále předmětem šetření. Dá se říct, že s každým dalším důkazem se situace trošičku mění,“ řekl státní zástupce.

Zatím byl podle něj vyslechnut mimo jiné řidič vozidla, dispečer, který koordinoval dopravu, a další lidé z dopravní společnosti Spro, která dopravu nákladu zajišťovala. V nejbližších týdnech jsou pak v plánu další výslechy.

Odstraňování následků tragické nehody vlaku v Dolní LutyniVideo: Aleš Honus, Novinky

K nehodě došlo na hlavní železniční trati mezi Bohumínem a Dětmarovicemi nedaleko zastávky Dolní Lutyně. Před šestou hodinou ranní zde narazil vlak InterCity společnosti České dráhy do kamionu, který krátce předtím uvázl v kolejišti. Při nehodě zemřel strojvedoucí a bylo zraněno 20 lidí, kteří cestovali ve vlaku.

Lokomotiva byla po střetu zcela zdevastována, poškozeno bylo i několik vagonů a strženo bylo i několik sloupů trakčního vedení. Obnovit provoz na trati trvalo několik týdnů.

Lidé, kteří v sousedství přejezdu bydlí, po nehodě řekli novinářům, že stav přejezdu není úplně ideální a některá vozidla při rychlejší jízdě škrtala podvozkem o železnici.

Na to, že by bylo dobré přejezd zkontrolovat, podle starosty obce upozornil i zástupce autobusového dopravce, se kterým obec a Moravskoslezský kraj debatovaly o možném zavedení pravidelné linky pro zaměstnance nedaleké rajčatové farmy Bezdínek. Že by měla nákladní auta při projíždění v tomto úseku problémy, ale starosta odmítl.

„Za posledních několik let tam projely stovky, možná tisíce kamionů, protože se na farmě budovaly nové skleníky, a i proto tam nákladní auta jezdila a jezdí denně. Jak je ten přejezd nebezpečný, nedokážu posoudit,“ řekl starosta Pavel Buzek (STAN).

Kdo za ni může? Tragická nehoda v Dolní Lutyni se možná bude soudit roky

Krimi

Výběr článků

Načítám