Hlavní obsah

Šmejdi znovu na scéně. Servisní technička obrala seniorku o desítky tisíc

V Českých Budějovicích řádí falešní kontroloři vodoměrů. Naposledy jim naletěla jedenadevadesátiletá žena, kterou údajná servisní technička společně se svým komplicem okradla o desítky tisíc korun.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Policie (ilustrační snímek)

Článek

Scénář podvodníků je stále stejný. Zazvoní u domu s tím, že přišli kvůli odečtu vodoměrů. Vypadají velmi věrohodně, s sebou mají mobilní telefon či tablet, do kterého něco zapisují. Někteří mají i falešné průkazky s logem vodohospodářských společností. Jejich cílem jsou hlavně důvěřiví senioři. Ti je totiž většinou pustí do bytu, povídají si s nimi a podvodníci jsou si téměř jistí, že si jejich totožnost nebudou ověřovat.

Na důvěřivost doplatila začátkem tohoto týdne i jedenadevadesátiletá seniorka z Českých Budějovic. „V úterý krátce po poledni se do bytu seniorky pod záminkou měření odečtu vodného a stočného vloudila žena, která vystupovala jako servisní technička. Poškozená bohužel podvodnici uvěřila a vpustila ji do bytu,“ popsala mluvčí jihočeské policie Lenka Krausová.

Podvodnice schválně nedovřela vstupní dveře, jimiž se dovnitř během chvilky dostal i její komplic. „A zatímco falešná servisní technička zabavila seniorku, komplic ve vedlejší místnosti prohledal skříně, ze kterých ukradl desítky tisíc korun a zmizel,“ popsala fintu podvodníků policejní mluvčí.

Údajná servisní technička pak velmi rychle provedla odečet vodného a stočného a zmizela. Seniorka poté zjistila, že její úspory jsou pryč a obrátila se na policii.

„Opětovně apelujeme na širokou veřejnost a seniory především. Do bytu nikdy nepouštějte cizí lidi. Pokud u vás v panelovém domě má probíhat jakýkoli odečet či jiné služby, firmy o tomto dávají dopředu vědět. Pracovníci se mohou prokázat firemním průkazem. Vy si jejich návštěvu můžete ověřit přímo ve firmě, na kterou se odkazují,“ dodala Krausová.

Přibývá bezohledných energošmejdů. Oběti lákají i po hospodách, varuje úřad

Finance

Výběr článků

Načítám