Hlavní obsah

Školám někdo znovu vyhrožuje explozí

Aktualizováno

Školy napříč Českou republikou znovu obdržely výhrůžky, podobně jako v úterý, kdy jim do e-mailových schránek přišlo oznámení o tom, že jsou „podminovány“. Policie ve středu uvedla, že znovu přijme příslušná opatření. Psaní přistálo do elektronické pošty více než 400 škol. Stejný anonym řeší také policie na Slovensku.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

O další vlně výhrůžek ve středu ráno informovalo policejní prezidium na na síti X. E-mail obdrželo zhruba 450 škol.

„Včera jsme upozorňovali, že dle našich zjištění bude obdobný e-mail rozeslán i dnes. Školy nám začínají tuto skutečnost potvrzovat,“ napsali policisté s tím, že znovu zavedou bezpečnostní opatření, která budou co nejméně zasahovat do režimu běžné výuky.

Přesné znění výhrůžného textu policie nezveřejnila. Mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík Novinkám sdělil, že e-mail není totožný s tím úterním, přišel ale ze stejné adresy a obsahově je velmi podobný.

Přivítají vás dněpropetrovští maniaci. Anonym hrozil stovkám škol napříč Českem

Krimi

„Riziko nepovažujeme za příliš relevantní,“ uvedl mluvčí a dodal, že se policie soustředí hlavně na vypátrání pachatele.

Z dostupných informací vyplývá, že anonym stále vyhrožuje oznámením o podminovaných budovách, přičemž ale rozšířil okruh i mimo základní školy.

Zmíněná hrozba navazuje na úterní anonymní e-mail, po němž se vedení řady škol rozhodlo pro preventivní evakuaci. Případ dál prověřuje Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě.

Středečním děním se potvrdily poznatky policie, která již v úterý informovala, že kromě zmíněného e-mailu prověřovala další výhrůžku, tentokrát na sociálních sítích. Týkala se nejen základních škol, ale všech typů školských zařízení, navíc ve vztahu právě ke středě 4. září.

Anonym nahlásil uložení bomby v deseti pražských školách

Krimi

Podobná výhrůžka se k tomu objevila i na Slovensku, kde policie ve středu ráno potvrdila, že se potýkají se stejnou situací.

„Podobně jako České republice se i slovenské školy probudily do stejného rána jako včera. Opět přišel vícerým školským zařízením výhrůžný e-mail o jejich ‚zaminování‘,“ napsali slovenští policisté na Facebooku.

Hrozba vedla i na Slovensku k bezpečnostním opatřením, podle policie se jejich podoba řeší s konkrétními školami jednotlivě. Případ slovenští vyšetřovatelé prověřují jako podezření z teroristického útoku.

Hrozba výbuchem vyhnala studenty VŠE ze dvou areálů školy v Praze

Krimi

Související články

Výběr článků

Načítám