Hlavní obsah

Sjížděli rozvodněnou Moravu, i s dětmi vypadli z lodi a drželi se stromů

Aktualizováno

Z rozvodněné řeky Moravy zachraňovali v sobotu hasiči jedenáct lidí, kteří řeku sjížděli na kánoích. Pět ze zachráněných byly děti. U Mladče na Olomoucku se lodě převrátily, všichni byli podchlazení, ale neutrpěli zranění.

Foto: HZS OK

Hasiči připravují záchranný člun u řeky Moravy

Článek

„Po nočních bouřkách rozvodněný tok plný naplaveného dřeva působil problémy na několika místech. S pomocí člunu jsme nejprve vytáhli rodinu, která z lodi přepadla do vody a v proudu se se dvěma dětmi držela stromů zasahujících do koryta,“ uvedla v sobotu večer mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová.

Druhá hasičská posádka se člunem pomohla další skupině, která se rovněž převrhla do rozvodněné Moravy „Postupně jsme je v řece vyhledali a pomohli jim do člunu a na břeh. Celkově jsme zachránili z rozbouřeného toku deset lidí, z toho pět dětí. Všichni byli podchlazení, ale nezraněni. Poskytli jsme jim tepelný komfort a dopravním automobilem jsme je přepravili do Litovle,“ uvedla mluvčí.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Polámané stromy u řeky

Během soboty hasiči v případě vodáků zasahovali také u Leštiny u Zábřehu na Moravě. „Při splouvání Moravy přepadla žena z lodi do vody po nárazu do kmenu stromu. Na břeh ji vytáhli vodáci, kteří také přivolali záchranáře a hasiče,“ sdělila Balážová. Žena se po nárazu do kmenu stromu dostala do bezvědomí. „Po resuscitaci byla přepravena lékařskou záchrannou službou do nemocnice,“ doplnila mluvčí.

Foto: HZS OK

Kanoe u řeky Moravy

S ohledem na stav toku a množství naplavených kmenů hasiči kontaktovali Povodí Moravy, aby pracovníci státního podniku pomocí těžké techniky odstranili stromy v rozvodněné řece.

Foto: HZS OK

Hasiči se člunem u řeky Moravy

Bouřky na Moravě lámaly stromy. Voda natekla i do Janáčkova divadla, filharmonikům při koncertě navlhly nástroje

Počasí
Související témata:

Výběr článků

Načítám