Hlavní obsah

Seniorovi se zastavil kardiostimulátor, z kola naštěstí spadl přímo před jihlavskou policejní stanicí

Jihlava

Štěstí v neštěstí měl dvaasedmdesátiletý cyklista, kterému přestal pracovat kardiostimulátor, následkem čehož se senior z kola zhroutil na zem. Stalo se tak přímo před policejní služebnou na jihlavské Vrchlického ulici. Na pomoc muži přispěchali nejen svědci, ale i policista Martin Matoušek, který převzal resuscitaci do příjezdu záchranářů.

Foto: Policie ČR

Martin Matoušek nezaváhal a přispěchal na pomoc.

Článek

Matouškovi minulý týden ve čtvrtek jako dozorčímu obvodního oddělení zrovna skončila služba, když v tu chvíli vpadl do budovy svědek cyklistova kolapsu a volal, zda není na služebně defibrilátor.

Dozorčí vyběhl ven a uviděl ležícího seniora obklopeného skupinou lidí, kteří se mu snažili pomoct. Pomohl zachráncům dát muže do správné pozice, jenže u seniora náhle začalo lapavé dýchání, které je známkou zástavy srdce.

„Policista věděl, že je potřeba provádět masáž intenzivněji, proto převzal na místě další provádění nepřímé masáže srdce a pokračoval v ní za asistence ostatních přítomných osob až do příjezdu posádky zdravotnické záchranné služby,“ popsala policejní mluvčí Dana Čírtková. Matoušek pak ještě pomohl i přivolaným záchranářům, kteří pak cyklistu transportovali do nemocnice.

„Na kolegu můžeme být právem pyšní a jsem rád, že v rámci našeho krajského ředitelství slouží policisté, kteří se dokáží správně rozhodnout a umí v krizové situaci velmi dobře a především efektivně zasáhnout. Jsem rád, že mohu těmto lidem osobně poděkovat za jejich duchapřítomnost, protože právě tito kolegové dělají celému policejnímu sboru dobré jméno,“ ocenil Matouška v pátek krajský policejní šéf Miloš Trojánek.

Přímo před hlídkou poslal obstarožní Volkswagen do příkopu, ve smyku ho policisté ještě změřili

Krimi

Výběr článků

Načítám