Hlavní obsah

Seniorka z Českokrumlovska si pohrála s internetovým podvodníkem

Český Krumlov

Internetový podvodník v úterý nepochodil u 81leté seniorky z Českokrumlovska. S legendou o penězích, které na ni čekají kdesi na účtu, ji lákal, aby si do počítače stáhla jistou aplikaci, což je při těchto podvodech osvědčený trik. Žena ho nechala vše odvyprávět, pak ale vypnula počítač a zavolala policistům.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Pachatel tvrdil, že má poškozená již dva roky založený účet na AnyDesk, na kterém má uloženou částku ve výši nejméně 10 tisíc amerických dolarů,“ popsal případ mluvčí českokrumlovské policie Miroslav Šupík.

Podvodník po ženě požadoval, aby si nainstalovala do notebooku aplikaci a přihlásila se do internetového bankovnictví. To je jeden z osvědčených postupů kyberšmejdů - získat vzdálený přístup do cizího počítače a následně přístup k účtu oběti.

Jednaosmdesátiletá žena už seděla u počítače a poslouchala instrukce, pak ale vše velmi rychle utnula. „Notebook vypnula a hovor s podvodníkem ukončila. Pak vše nahlásila českokrumlovským policistům,“ uvedl mluvčí.

Žena dělala hloupou a nahrála si hovor s kyberšmejdem

Krimi

Chování seniorky považují policisté za ukázkové. „Nejen že uchránila své peníze, ale ještě tím, že případ nahlásila, pomáhá při hledání podvodníka,“ zdůraznil Šupík.

Případ policisté vyšetřují jako podvod ve stadiu pokusu, za nějž pachateli hrozí až dva roky vězení.

Kriminalisté podle Šupíka využijí u těchto případů například informace o telefonním čísle, ze kterého podvodník volal, nebo o e-mailu, z nějž posílá zprávy. „Důležitá jsou také svědectví o tom, jak se muž vyjadřoval, jakou použil legendu a podobně,“ podotkl.

Policisté na podobný typ podvodů upozorňují opakovaně, pro seniory dělají na toto téma i přednášky. Podvedení ovšem i tak přibývají. Ve stejný den, kdy seniorka přechytračila podvodníka, sedla kyberšmejdovi na lep na Českokrumlovsku jiná žena.

„Šestapadesátiletá žena poslala podvodníkovi s jinou legendou 200 tisíc korun,“ doplnil Šupík.

Místo herní konzole jim přišla mouka. Internetový podvodník z Ukrajiny dostal podmínku

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám