Hlavní obsah

Seniorka se lekla štěkajícího psa a po pádu se zranila. Majitel zvířete musí zaplatit milion

Necelý milion korun bude stát chvilka nepozornosti Radka Franka (54) z Klatov, který neuhlídal svého psa. Ten loni v létě překvapil na chodníku 71letou důchodkyni, která po úleku upadla na zem a s vážným zraněním skončila v nemocnici.

Foto: Policie ČR

Stafordšírský teriér

Článek

Za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti uložil klatovský soud Frankovi peněžitý trest 20 tisíc korun. Zároveň rozhodl o tom, že obžalovaný muž musí zaplatit seniorce odškodné ve výši 630 tisíc korun a uhradit zdravotní pojišťovně čtvrt milionu za náklady na její léčení.

„Zranění poškozené bylo v přímé souvislosti s pochybením obžalovaného, který neuhlídal svého psa. Ten se na ženu rozběhl a štěkal na ni. Ta ze strachu musela couvnout. Když udělala krok zpátky, tak zakopla o obrubník a spadla na zem,“ uvedl soudce Petr Sperk.

Podle něj se obžalovaný dohodl na trestu se státní zástupkyní a soud rozhodoval jen o výši náhrady za nemajetkovou újmu. „Poškozená doložila všechny nároky znaleckými posudky,“ vysvětlil Sperk s tím, že rozsudek není pravomocný.

Soud poslal do vězení muže, jehož pes na Petříně prokousl dítěti hrudník

Krimi

Incident se stal loni v srpnu v ulici 5. května. Fena křížence rasy amerického stafordšírského teriéra a bandoga tehdy utekla nezajištěnými vrátky ze dvorku Frankova domu v Klatovech-Lubech.

„Štěkajíc se rozběhla za poškozenou, která v tu dobu místem procházela. Seniorka ze strachu ustoupila dozadu, přičemž zavadila o obrubník a upadla na zem,“ stojí v obžalobě.

Po pádu musela ženu odvézt záchranka do nemocnice. Tam lékaři zjistili, že má zlomenou stehenní a vřetenní kost. Její léčení trvalo téměř tři měsíce, pohybovala se pouze o berlích a neobešla se bez cizí pomoci.

Utekla brankou

Obviněný muž uvedl, že mu fena utekla, když otevřel branku, aby vyzvedl poštu ze schránky. „Běžela přes ulici, kde na protějším chodníku šla starší paní. Tam na ni začala štěkat. Volal jsem na tu ženu, aby se psa nebála, že je to ještě štěně a nic jí neudělá. Ona začala couvat a přitom upadla,“ vypověděl Frank.

Sama seniorka přiznala, že se psa bála. „Běžel přímo na mě. Byl vysoký, šel z něho strach a respekt. Jak se přibližoval a štěkal, tak jsem asi dva kroky ustoupila zpět a přitom zakopla o obrubník. Po pádu jsem nebyla schopná sama vstát, cítila jsem hroznou bolest,“ popsala důchodkyně.

Žalobce poukázal na městskou vyhlášku, která zakazuje volné pobíhání psů. V této souvislosti zmínil, že bandog i staford patří mezi bojová plemena, přičemž tito psi musí mít podle nařízení města při pohybu na veřejném prostranství náhubek.

Pošťačku na Šumpersku pokousal pes, skončila v nemocnici

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám