Hlavní obsah

Seniorka po dvou letech znovu naletěla. Podvodníci se vydávali za vojáka v Iráku a lékaře v Sýrii

Hned dvakrát naletěla v krátké době podvodníkům důvěřivá seniorka z Olomoucka. Poprvé ji doběhl a obral o peníze muž, který tvrdil, že je Němec a nyní jako voják slouží v Iráku. Ve druhém případě naletěla domnělému americkému lékaři, který působí v Sýrii. Celkem dvaaosmdesátiletou ženu obrali o 216 tisíc korun. Policie po nich pátrá. Budou-li dopadeni, hrozí jim až pět let za mřížemi. Novinky o případech informovala v úterý policejní mluvčí Ivana Skoupilová.

Foto: Miloslav Hradil, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na policisty se důchodkyně obrátila podle ní v pondělí s tím, že se měla stát obětí podvodného jednání na internetu. Řekla jim, že si od června přes sociální sítě dopisuje s neznámou osobou. „Podvodník ženě tvrdil, že pochází z Německa, ale nyní je jakožto voják v Iráku. Ženu přesvědčil, že si k ní domů nechá poslat balík se svými osobními věcmi. S tímto nakonec souhlasila, přičemž se měl vyskytnout problém s proclením,“ popsala mluvčí.

Údajná přepravní společnost požadovala zaplatit 1500 eur za proclení. Žena tuto částku uhradila ve výši 38 tisíc korun. „Za týden se jí však znovu ozvala údajná přepravní společnost a požadovala uhradit dalších 5000 eur. Seniorka takový finanční obnos neměla a zaslala proto pouze 50 tisíc korun,“ podotkla mluvčí.

Během podání vysvětlení pak vyšlo najevo, že byla ve stejnou dobu v kontaktu i s dalším mužem, který se vydával za amerického lékaře působícího v Sýrii. I v tomto případě chtěl ženě poslat balík. S čímž rovněž souhlasila. Avšak i tady se objevily problémy s proclením.

Žena tak údajné přepravní společnosti zaslala celkem 128 tisíc korun. V obou případech podvodníci slibovali, že jí peníze vrátí, ale dosud neobdržela ani zásilku, ani peníze,“ uvedla Skoupilová. Podvedená tak během necelých dvou týdnů přišla o 216 tisíc korun.

Lustrací navíc policisté zjistili, že žena se stala obětí podobného podvodného jednání již v roce 2022. Tehdy zaslala prostřednictvím bitcoinmatu téměř 37 tisíc korun neznámému pachateli. Ten měl působit jako doktor v Sýrii. Podvodník ženě tvrdil, že za ní chce přiletět, ale aby dostal volno, musela by ho takzvaně vyplatit.

Námořník sliboval plný trezor. Důvěřivou ženu obral o miliony

Krimi

Výběr článků

Načítám