Hlavní obsah

Seniorka na Vysočině se na houbách ztratila synovi z dohledu, našli ji až hasiči

Mrákotín

Šťastný konec měl další případ ztraceného houbaře, v tomto případě houbařky. Devětaosmdesátiletou ženu hledali v neděli večer po půl sedmé na Jihlavsku poblíž nejvyššího vrcholu Vysočiny i policisté se psy a hasiči.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Při houbaření je vždycky dobré myslet i na cestu zpátky a mít s sebou nabitý telefon. Ilustrační foto

Článek

„Seniorka odešla na houby se svým synem, v lese se mu ale ztratila z dohledu a nevrátila se ani zpátky domů. Blízcí nejprve zkoušeli najít ženu sami, když ale vyčerpali všechny svoje možnosti, obrátili se na policii,“ popisuje policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Žena, která u sebe bohužel neměla telefon, houbařila poblíž Mrákotína na Jihlavsku. „Následně se podařilo určit, že směřovala do oblasti k obci Lhotka. Policisté ihned začali po seniorce pátrat, do hledání se zapojili také psovodi a hasiči,“ popsala policejní mluvčí.

Dobrá zpráva přišla přibližně po hodině. Pohřešovanou seniorku nalezli dobrovolní hasiči v lokalitě u Dolního Mrzatce. Žena byla naštěstí v pořádku, do péče si ji převzali její blízcí.

Podle přehledu hasičských zásahů se do pátrání zapojilo celkem pět hasičských jednotek.

Medvěd na Slovensku napadl houbaře. Muž na místě vykrvácel

Evropa

Na houby nechoďte sami a bez telefonu

V hlavní houbařské sezoně není pátrání po ztracených návštěvnících lesa ničím výjimečným. Podle policie je důležité, aby (nejen) senioři dodržovali několik základních pravidel.

„Nejlepší prevencí proti ztrátě v lese je vydat se na houby s někým dalším. Společně si můžete navzájem pomoci, ať už při orientaci, tak v případě, kdy se něco stane,“ zmiňuje Jana Kroutilová. Vždy je dobré se blízkým zmínit, kam se chystáte.

Velkým pomocníkem je nabitý mobilní telefon. „Při problémech může velmi pomoci vám, ale i ostatním, kteří vás budou hledat. Telefon umožní zavolat o pomoc, ale můžete díky němu využít také navigaci,“ připomíná mluvčí.

Policie také radí vyhýbat se neznámým místům a držet se cest, výhodou je výrazné oblečení s reflexními prvky. „Je nutné mít na paměti, že v lese se šeří dříve a viditelnost i schopnost orientace se pak rychle snižují,“ upozorňuje Kroutilová.

Houbaře s cukrovkou zachránil policejní pes Marco

Krimi

Výběr článků

Načítám