Hlavní obsah

Seniora s chatrným zdravím chtěl obrat o majetek nevlastní syn. Dostal tři roky vězení

Nezdráhal se ke zlepšení své životní úrovně zneužít blízkého a zároveň těžce nemocného člověka, který se přes svůj hendikep nedokázal bránit. Petr Dolanský (43) z Domažlicka se podle závěru Krajského soudu v Plzni snažil podvodem připravit o veškerý majetek svého otčíma, který v důsledku nastupující demence ztrácel pojem o realitě. Za to půjde Dolanský na tři roky do vězení.

Petr Dolanský u Okresniho soudu v DomažlicíchVideo: Patrik Biskup, Novinky

Článek

Když dvaasedmdesátiletý Zdeněk Pivoňka podepisoval na poště plnou moc nevlastnímu synovi k prodeji svého bytu a dalších nemovitostí v hodnotě několika milionů korun, neměl vůbec tušení, k čemu se upisuje.

Z obžaloby vyplývá, že první dokument podepsal důchodce, který nyní pobývá v léčebně dlouhodobě nemocných, na podzim 2021. Jednalo se o prodej bytu na Domažlicku, za který vyinkasoval Dolanský 1,5 milionu a peníze použil pro svoji potřebu.

Další plnou moc, tentokrát k prodeji pozemků na Šumavě přes realitní kancelář, podepsal důchodce v létě 2022. K realizaci prodeji ale po zásahu policie nedošlo a realitka stáhla nemovitosti z nabídky.

Kartářka slibovala důchodci výhru, 800 tisíc údajně shořelo při rituálu

Krimi

Letos v březnu poslal domažlický okresní soud Dolanského za podvod na pět let do vězení. Krajský soud nyní v odvolacím řízení trest o dva roky snížil, když zohlednil dosavadní bezúhonnost obžalovaného.

„Ke dni podpisu plných mocí trpěl poškozený duševní poruchou v podobě středně těžké demence, která jej významně ovlivňovala. Nebyl schopen vnímat a pochopit důsledky svého jednání,“ uvedl domažlický soudce Jan Švígler.

„Dokonce během první návštěvy na matrice nedokázal říci, proč přišel, a vůbec nevěděl, o co se jedná,“ podotkl.

„Protože úřednice kvůli pochybnostem odmítla plnou moc ověřit, odešel poškozený v doprovodu obžalovaného na poštu, kde rovněž omítli podpis ověřit z důvodu pochybností o tom, že je poškozený při smyslech. Legalizovat podpis se podařilo až na třetí pokus v jiné obci,“ dodal Švígler.

Zneužil důvěry blízkého člověka, kterého se snažil zbavit veškerého majetku, a poté jej naprosto bezohledně ponechal bez jakékoliv pomoci.
domažlický soudce Jan Švígler

Podle soudce se obžalovaný dopustil zcela zavrženíhodného jednání.

„Zneužil důvěry blízkého člověka, kterého se snažil zbavit veškerého majetku a poté jej naprosto bezohledně ponechal bez jakékoliv pomoci. To vše za účelem získat pro sebe finanční prostředky ke zvýšení svojí životní úrovně,“ zdůraznil Švígler.

Soud také poukázal na to, že peníze za prodaný byt utrácel Dolanský za naprosto zbytečné nákupy elektroniky za desítky tisíc korun.

„Možná by se dala pochopit pohnutka obžalovaného, kdyby z peněz umořil své dluhy. Ale on z nich nesplatil ani korunu,“ pokračoval Švígler.

V odůvodnění rozsudku domažlického soudu také zazněla kritika na realitní kancelář Čermák a jejího makléře Karla Nečinu, prostřednictvím kterého se obžalovaný snažil nemovitosti nevlastního otce prodat.

I člověk s demencí má světlé chvilky

„Je tristní, smutné a alarmující, že se na celé transakci podílela realitní kancelář, tedy profesionálové, kteří berou peníze za to, že všechno proběhne v nějakém souladu se zákonem,“ podotkl Švígler.

„I laik, osoba, která nemá medicínské vzdělání, musela vědět, že poškozený není schopen chápat, co se děje. Samozřejmě tady nelze nevidět, že realitní kancelář má provizi z uskutečněného prodeje,“ uzavřel předseda senátu.

Obhájkyně Dolanského se během odvolacího řízení snažila soud přesvědčit, že i člověk se středně těžkou demencí má světlé okamžiky, kdy ví, co dělá a o čem mluví.

„Můj klient neudělal nic protiprávního a ani by si to vůči svému nevlastnímu otci nedovolil. Bral ho jako vlastního. Není to tak, že by pan Pivoňka slepě něco podepsal. Už v minulosti plánoval převod svých nemovitých věcí, byla to vůle celé rodiny,“ prohlásila advokátka Pavla Martínková.

Zloději okrádali důchodce pomocí jejich mobilů

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám