Hlavní obsah

Sen mladého cyklisty o profesionální kariéře zničil pirát silnic. Dostal 3,5 roku

Předloni na podzim přestoupil do prestižního juniorského týmu bývalého českého reprezentanta Romana Kreuzigera s vidinou budoucí profesionální kariéry. Jenže velké plány a sny šestnáctiletého sportovního talenta Josefa V. se během pár vteřin zhroutily jako domeček z karet.

Tomáš Vokáč u plzeňského okresního souduVideo: Patrik Biskup, Novinky

Článek

Při vyjížďce v rámci individuálního tréninku v Plzni narazil loni v červenci do skříňové dodávky, která mu nedala přednost. Za jejím volantem tehdy seděl Tomáš Vokáč (48), který neměl řidičák a z místa nehody ujel, aniž by vážně zraněnému mladíkovi pomohl.

Za těžké ublížení na zdraví, neposkytnutí pomoci a maření výkonu úředního rozhodnutí poslal Vokáče v úterý plzeňský okresní soud na 3,5 roku do vězení a na šest let mu zakázal řídit motorová vozidla. Kromě toho musí zaplatit téměř dvě stě tisíc zdravotní pojišťovně za léčebné výlohy.

Mladý cyklista skončil po nehodě v nemocnici a na vrcholový sport může s ohledem na zdravotní následky zapomenout.

Deset zákazů řízení a v těle pervitin. Pirát silnic ujížděl před brněnskými policisty desítky kilometrů

Krimi

„Je omezený v běžném způsobu života, zejména ve vztahu k sportovním aktivitám. Věnoval se silniční cyklistice na vrcholové úrovni. V minulosti absolvoval celou řadu závodů s výbornými výsledky a jízda na kole nebyla pro něj jen koníčkem, ale považoval ji i za budoucí zdroj obživy,“ uvedla během hlavního líčení zmocněnkyně poškozeného Tereza Maříková. Podle jejích slov je mladík nucen ve věku necelých 17 let změnit své životní cíle a touhy související s cyklistickou kariérou.

„Obžalovaný neprojevil žádnou lítost. Důvodem, proč neposečkal na místě nehody a neposkytl pomoc zraněnému chlapci, byl primárně strach o sebe, neboť použil auto bez souhlasu jeho provozovatele, a to za situace, kdy věděl, že má uložen zákaz řízení. Navíc v té době se měl již nacházet ve výkonu trestu, kterému se vyhýbal,“ dodala zmocněnkyně.

Nehoda se stala 15. července v městské čtvrti Božkov. „Obžalovaný při odbočování vlevo nedal přednost v protisměru jedoucímu cyklistovi, který narazil do přední části vozidla Opel Combo a došlo k jeho pádu na zem. Řidič nezastavil a z místa ujel, aniž by zraněnému cyklistovi poskytl jakoukoliv pomoc,“ popsal nehodu státní zástupce Štefan Oravec. Podle něj policisté vypátrali Vokáče až po několika dnech.

Před soudem obviněný muž vinu přiznal. „Vše, co je napsáno v obžalobě, je pravda,“ prohlásil recidivista, který byl v minulosti za jízdu bez řidičáku trestán patnáctkrát. Více se ale k nehodě vyjadřovat nechtěl. Při výslechu na policii tvrdil, že nehodu způsobil cyklista nepřiměřenou rychlostí.

Speciální recidivista

Samosoudce Josef Prach při odůvodnění trestu uvedl, že obžalovanému přitěžuje výrazná recidiva, a to zejména opakované porušování zákazu řízení. „Ohrožen byl odnětím svobody až na pět let. Při rozhodování o výši trestu jsem zohlednil jeho doznání a také to, že policii vydal kamerový záznam z vozidla, na kterém byl nehodový děj zachycený,“ dodal Prach a navržený trest státním zástupcem o půl roku snížil.

S nárokem na náhradu nemajetkové újmy za ztížení společenského uplatnění odkázal zmocněnkyni poškozeného na řízení ve věcech občanskoprávních. „Bude zapotřebí vypracovat znalecký posudek. Účelem trestního řízení je primárně rozhodovat o vině a trestu,“ zdůvodnil soudce.

Pirát silnic se zákazem řízení ujížděl Brnem 130 km/h. Dostal čtyři a půl roku

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám