Hlavní obsah

Sebevražda žáka, propíraná šikana, odchod velké části učitelů. Základka v Brně se zmítá v problémech

Brno

Ačkoli by se nabízelo, že s koncem školního roku a odchodem dětí i pedagogů na prázdniny se lecjaká situace ve škole uklidní, na Základní škole Kotlářská v Brně právě na začátku července vybublaly dlouhodobé problémy. Jak Novinky zjistily, školou otřásá situace po sebevraždě jednoho z žáků, problémy se šikanou a odchod velké části učitelů.

Foto: novinky.cz

Takto se žáci „rozloučili“ poslední školní den se svou školou

Článek

Dlouhodobě oblíbená a kladně hodnocená škola se v posledních týdnech utápěla ve sporech mezi částí pedagogů, vedením školy i mnohými rodiči. Vše se spustilo poté, co jeden z hochů spáchal v lednu mimo školu sebevraždu.

Začalo se mluvit o šikaně, učitelé dokonce poukázali na některé žáky, kteří se podle jejich názoru měli trápení svých spolužáků dopustit. Jenže místo přísných trestů se vedení školy mělo snažit celou situaci zamést pod koberec, což nakonec výraznou měrou přispělo v odchod jedenácti učitelů a dvou asistentek z II. stupně.

Natáčeli si spolužáka

„Podařilo se nám odhalit kyberšikanu, kdy trojice chlapců natáčela spolužáka ve velmi nepříjemné situaci, a záběry pak umístili do skupiny na komunikační platformě WhatsApp. Byly tam i výhrůžky, že to budou šířit dál. Tihle kluci měli prsty i v dalších problémech ve škole,“ řekl Novinkám pod slibem anonymity jeden z pedagogů, jehož jméno redakce zná, ale vzhledem k situaci jej neuvádí.

„Mysleli jsme, že budou potrestáni, ale to se nestalo. Pan ředitel zasáhl do jejich hodnocení s tím, že přece nezničíme život mladým lidem sníženými známkami z chování. Dál ponižovali spolužáky a my, učitelé, jsme se stali jejich nepřáteli, v dalších měsících jsme s nimi měli několik incidentů. Kluci však dostali na vysvědčení jedničku z chování, což bylo pro nás nepřijatelné,“ zdůraznil pedagog.

Dokud to policie neuzavře, nebudu to komentovat
Libor Zřídkaveselý, ředitel

Situaci na škole názorně ukazuje incident, který se podle učitele stal v den předávání vysvědčení. Skupina chlapců tam zcela zdemolovala záchody na dvou patrech školy. „Ti, kteří to udělali, nemají elementární lidský respekt a odchází s jedničkami z chování. Pokud by měli horší známky, asi by se na některé lepší střední školy vůbec nedostali,“ připomněl učitel.

Situace vyústila v hromadný odchod učitelů. „Tři čtvrtiny tříd druhého stupně budou mít po prázdninách nové třídní učitele. Je mi líto těch dětí, a vlastně i učitelů. Rodiče mají o děti strach a dost z nich své děti i přehlásilo raději na okolní školy. Odchází bohužel často ti schopní a slušní,“ posteskl si učitel.

Přehlásit dítě na jinou školu?

Novinky požádaly o vyjádření ředitele školy Libora Zřídkaveselého. Ten ale nechtěl situaci vůbec komentovat, vyjadřovat se nechtěl ani k odchodu učitelů. „Jelikož příčina toho všeho je pořád v šetření policie, tak chci ještě počkat. I ten odchod učitelů s tím souvisí, takže dokud to policie neuzavře, nebudu to komentovat,“ řekl Novinkám.

Špatnou atmosféru na škole potvrdili i oslovení rodiče, kteří byli odchodem tolika pedagogů zaskočeni. Jejich jména redakce zná. „Jsme paf z toho, co se dá v dnešní době zamést pod stůl. Mluví se o dlouhodobé šikaně ve více třídách, a když to chtěli učitelé řešit, byli umlčeni. Teď odcházejí, přitom to byli perfektní kantoři a děti je měly rády,“ řekla Novinkám jedna z matek.

Foto: novinky.cz

Poslední školní den si žáci zpestřili rozmlácením dveří na záchodech

Sama zvažovala, že by své dítě přehlásila na jinou školu. „Nakonec jsem k tomu ale nesáhla. Už přišel o oblíbené učitele a teď by přišel i o svůj kolektiv. Je to příšerná situace a nevím, jak k tomu mohlo dojít,“ dodala.

Další z rodičů připomněla, že budoucí deváťáci budou potřebovat zkušené učitele, aby je dobře připravili na přijímačky na střední školy. „Jenže ti zkušení odchází. Nelíbilo se mi, jak se informace o šikaně tutlaly a zametaly. Rodiče jsou opravdu nespokojeni s tím, že se situace neřeší,“ konstatovala.

Školní inspekce i policie

Situaci na škole už prověřila i Česká školní inspekce. „Aktuálně se v dané škole šetří stížnost týkající se dlouhodobého a opakovaného nevhodného chování žáků jedné ze tříd ke spolužákům a pedagogům. Výsledek šetření stížnosti se v současné době zpracovává,“ potvrdil náměstek ústředního školního inspektora Karel Kovář.

Své šetření ohledně sebevraždy jednoho z žáků zatím neukončila ani policie. „Nicméně vzhledem k okolnostem a tomu, že se jednalo o nezletilou osobu, nebudeme poskytovat žádné další informace,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Rodiče i odcházející pedagogové už iniciovali i jednání s radnicí městské části Brno-střed, která je zřizovatelem školy. Jednání by se mělo uskutečnit příští týden.

Blovicím se nedaří najít ředitele pro školu, kde policie vyšetřuje šikanu

Domácí

Výběr článků

Načítám