Hlavní obsah

Schillerová vypovídala u soudu v kauze kolem společnosti FAU a údajného krácení daní

Aktualizováno

Poslankyně hnutí ANO Alena Schillerová v pondělí odmítla u olomouckého krajského soudu, že by v minulosti jako náměstkyně ministra financí zneužívala nebo úkolovala celní a finanční správu v souvislosti s daňovým řízením s opavskou obchodní společností FAU. Firma figuruje v případu údajného krácení daní se škodou čtvrt miliardy korun.

Alena Schillerová u olomouckého krajského soudu.Video: Petr Marek, Novinky

Článek

Krajský soud případ rozplétá od března roku 2022, v pondělí se k ní vrátil a pokračovat výslechy dalších svědků bude také v úterý.

Schillerovou u soudu obhájce firmy konfrontoval s listinou, která jí byla adresována 25. dubna 2016 coby náměstkyni ministra financí, jež měla v gesci daně a cla. Obsahovala informace o aktuálním daňovém řízení, ve kterém figurovala FAU jako ručitel firmy Verami International Company, jež je v kauze rovněž souzena. Obsahovala například i údaje o průměrné měsíční daňové povinnosti.

„Nejsem si vědoma, že bych si takovou zprávu vyžádala. Asi mi ji poslali z vlastní iniciativy. Vyhodnotili to zřejmě jako složitý případ, kde jsou velké částky s dopadem na státní rozpočet,“ vypověděla u soudu Schillerová.

ANO nás podvedlo, znělo při protestech proti zvýšení daně ve Zlíně

Domácí

Odmítla také, že by se o firmě FAU bavila s šéfem ANO Andrejem Babišem, který byl tehdy ministrem financí. „Nevím ani to, zda pan Babiš o ní hovořil s někým jiným. Sama jsem o té firmě vůbec nic nevěděla. Kdyby tato kauza nebyla medializována, ani bych ji nezaregistrovala,“ konstatovala také.

„To, na co se mě tady ptali, jsou věci staré osm let. Upřímně jsem odpověděla, co jsem mohla, věděla. Zbytek si nepamatuji,“ řekla po odchodu ze soudní síně novinářům.

Desítky cisteren

V kauze je před soudem 16 lidí a dvě firmy - zmiňované FAU a Verami International Company. Podle obžaloby aktéři případu jako členové organizované skupiny při nákupu pohonných hmot využili v roce 2013 obchodních společností pro řetězovité obchodování se zbožím, a vyhnuli se tak zaplacení daně. V řetězci podle státního zástupce figurovala zhruba desítka firem nejen na území ČR, ale i v zahraničí, které měli obžalovaní k trestné činnosti využít a propojit je do takzvaného karuselového obchodu. Přes ně mělo „protéct“ 75 vlakových cisternových souprav s pohonnými hmotami, které tak mohli prodat s velkým ziskem a stát takto připravili na daních o 250,8 milionu korun.

Obžalovaní měli rozdělené role se stanovenými úkoly, přičemž jednatel FAU Vojtěch Csabi údajně trestnou činnost zosnoval a řídil. Csabi sám veškerou vinu popřel. Tvrdil, že šlo o cílenou likvidaci jeho firmy kvůli obchodním zájmům společností předsedy ANO a tehdejšího ministra financí Andreje Babiše.

FAU totiž vlastnila sklad pohonných hmot a železniční vlečku v areálu přerovské firmy Precheza z holdingu Agrofert z Babišova svěřenského fondu. Právě osudná vlečka, která je strategickým dopravním prostředkem, je podle něj i důvodem, proč nyní stojí před soudem. „Babiš se snažil od nás vlečku odkoupit, my jsme na to nereflektovali,“ uvedl už v roce 2022 u soudu Csabi s tím, že poté na FAU „zaklekla“ finanční správa.

Správa nařčení z účelové likvidace FAU již dříve odmítla. I Babiš, který u soudu už osobně vypovídal, popřel, že by jako ministr financí celní a finanční správu zneužíval a úkoloval.

Výslech Schillerové navrhla obhajoba proto, že podle ní se objevily dokumenty naznačující přímé zapojení někdejší ministerské náměstkyně.

„Likvidace společnosti FAU nebyla podle nás zákonná. Zda konkrétní osoby nějaký trestný čin, který se v průběhu tohoto řízení projednává, spáchaly, se prokázat může. Nestal se ale z pohledu společnosti FAU ani ze strany jejich statutárních zástupců,“ řekl Novinkám obhájce společnosti FAU, Csabiho a další obžalované Alfréd Šrámek.

Podle státního zástupce Karla Studeného výslech Schillerové do případu nic nepřinesl. „S obžalobou neměl vůbec nic společného. Ta totiž stojí na důkazech, které byly shromážděny předtím, než se stalo to, k čemu se svědkyně Schillerová vyjadřovala,“ prohlásil žalobce.

Vláda se bojí míru a konce války, hřmí Schillerová

Domácí
Související témata:
Vojtěch Csabi
FAU (firma)

Výběr článků

Načítám