Hlavní obsah

Scéna jako z války. Odstřelovači v Benešově likvidovali nebezpečné lahve

Čtyři odstřelovači zásahové jednotky se ve středu vpodvečer podíleli na likvidaci dvou natlakovaných lahví na nádraží v Benešově. Policejní video zachycuje čtyři výstřely a následně mohutný výbuch. V lahvích byl podle hasiče Václava Kratochvíla tlak přes 230 atmosfér, v okruhu až 15 metrů podle něj byla smrtelná zóna.

Odstřel lahví na nádraží v BenešověVideo: Novinky

Článek

Ve středu odpoledne při špatné manipulaci spadly dvě dvacetilitrové kyslíkové lahve k nádražní budově v Benešově. Ta se nachází hned vedle kolejí, po kterých jezdí vlaky. Při pádu na zem se lahve poškodily a jakákoliv další manipulace s nimi byla nebezpečná kvůli riziku exploze.

Policie proto preventivně evakuovala nádraží a uzavřela i široké okolí. Na místo následně operační důstojník středočeské policie vyslal zásahovou jednotku, konkrétně čtyři odstřelovače s puškami.

V Praze hořel autoservis, odstřelovači zneškodnili tlakové lahve

Krimi

„Odstřelovači zásahové jednotky jsou vycvičeni k likvidaci a odstřelu lahví. Z delší vzdálenosti a s dlouhými zbraněmi je bezpečně odstřelí, na podobné akce se odstřelovači používají běžně,“ řekla Novinkám mluvčí policie Barbora Schneeweissová.

Důvod nasazení čtyř odstřelovačů vysvětlila s tím, že šlo o dvě lahve. „Jeden mířil na horní část lahve, druhý na spodní. Na jednu lahev tedy dva střelci. Šlo hlavně o jistotu, že dojde k průstřelu,“ dodala mluvčí. Střelba nakonec zazněla v 17:54.

V okruhu 15 metrů smrtelná zóna

Společně s policisty na místě zasahoval také velitel pražských hasičů z Petřin Václav Kratochvíl, jenž je odborníkem právě na likvidaci podobně nebezpečných lahví.

„Do Benešova jsme vyjížděli na mezikrajskou výpomoc k likvidaci poškozených lahví, ve kterých byl tlak asi 230 atmosfér. V případě samovolného výbuchu by to znamenalo, že by v okolí 10 až 15 metrů byla smrtelná zóna. Náhlý únik tlaku by kohokoliv v této oblasti usmrtil,“ řekl Novinkám Kratochvíl.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Václav Kratochvíl

Podle Kratochvíla se při pádu lahví poškodily ventily. Jelikož na nich byl ale ochranný klobouček, nemohli hasiči tlak upustit nebo lahve přepravit jinam. Kvůli otřesům při transportu by mohly vybuchnout. Dodal, že i když šlo „pouze o kyslík“, odstřel byl namístě.

Ještě předtím však sám Kratochvíl na svou odpovědnost zvedl lahve ze země a postavil je ke zdi.

„Jelikož se vše odehrávalo v blízkosti budovy, nechali jsme před okna postavit balistické bariéry. To se nakonec ukázalo jako dobrý nápad, jelikož se nám díky tomu podařilo odklonit tlakovou vlnu mimo okna a střechu,“ dodal.

Foto: Novinky

Vlevo postavené lahve, vpravo před okny balistické bariéry

Na fotografiích jsou vidět ležící poškozené lahve s odlomeným kloboučkem, pod kterým se skrývá ventil. Na dalších jsou vidět lahve proděravěné po odstřelu.

Foto: Novinky

Pohled na lahve po odstřelu

Kvůli zásahu byl v Benešově na několik hodin kompletně zastaven provoz vlaků, následně byl obnoven s tím, že vlaky stanicí jen projížděly.

Foto: Novinky

Odstřel lahví v Benešově

Policejní odstřelovači zasahovali na nádraží v Benešově. Ke kolejím spadly kyslíkové lahve

Krimi
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám