Hlavní obsah

S nezletilými pořádal mejdany, jednu dívku znásilnil. Soud mu o rok snížil trest

Nezletilé si zval k sobě do bytu, kde s nimi pořádal mejdany. Dával jim cigarety, naléval alkohol. To mu však nestačilo, a tak jednou zašel ještě dál. Jednu dívku opil a pak ji znásilnil. Krajský soud v Ostravě recidivistu Jiřího Škutu potrestal devíti lety vězení.

Jiří Škuta u Vrchního soudu v Olomouci.Video: Petr Marek, Novinky

Článek

Tomu se to však nelíbilo, odvolal se a částečně uspěl. Vrchní soud v Olomouci mu v úterý trest o rok snížil. Za mříže ho poslal mj. za znásilnění a ohrožení výchovy mládeže na osm roků.

Čtyřiapadesátiletý muž z Ostravska tak bude pykat už podvanácté. V minulosti byl odsouzen například za pohlavní zneužívání a další mravnostní delikty, ale také za majetkovou trestnou činnost, loupež a přechovávání drog.

U krajského soudu prohlásil vinu a ten to přijal. Trest se mu zdál však nepřiměřeně přísný. U vrchního soudu se domáhal nižšího, na samé spodní hranici zákonné sazby, která je pět až dvanáct roků.

„Jednání ojedinělé a nenásilné.“ Soud zmírnil muži trest za znásilnění 11leté dívky na podmínku

Krimi

Argumentoval tím, že poškození neutrpěli žádnou újmu na zdraví a že forma znásilnění byla „jen“ lehká.

„K této skutečnosti, kterou nalézací soud pominul, jsme museli přihlédnout. S ohledem na trestní minulost obžalovaného však pětiletý trest, který požadoval, nepřicházel v úvahu. Nižší trest ano, ale jen mírně,“ uvedl předseda senátu Vrchního soudu v Olomouci Vladimír Štefan.

Foto: Petr Marek, Novinky

Jiří Škuta u Vrchního soudu v Olomouci.

V kauze figurovalo vedle obžalovaného celkem 11 nezletilých, chlapci i děvčata. Šlo o děti, které znal z okolí svého bydliště. Znásilnění se Škuta dopustil loni 31. března. Do bytu si tehdy pozval tři nezletilé dívky. Poté odešel do obchodu, kde koupil láhev vodky.

Opil je a jednu osahával a líbal na prsou a pozadí. Poté ji vzal z bytu a odvedl do křoví, kde pokračoval obdobným způsobem. Přestal až na výzvu další nezletilé.

Po znásilnění a útoku nožem školačka předstírala smrt a zachránila si život. Mladíkovi soud potvrdil 19 let

Krimi

Výběr článků

Načítám