Hlavní obsah

Rotvajler překousl ženě zápěstí. Jeho majitelka dostala podmínku a má zaplatit milion odškodné

Na procházku loni v únoru Pavlína D. (38) z Třebnice na Domažlicku jen tak nezapomene. Na silnici kousek od domova potkala sousedku, která šla proti ní se dvěma psy. Při míjení jeden z nich ženu napadl a překousl jí zápěstí. Majitelku rotvajlera Michaelu Špačkovou (30) v úterý potrestal domažlický soud pěti měsíci vězení s podmíněným odkladem na dva roky.

Obžalovaná žena u domažlického okresního souduVideo: Patrik Biskup, Novinky

Článek

Soud Špačkové zároveň uložil zaplatit poškozené téměř milion korun jako nemajetkovou újmu.

K incidentu došlo na silnici mezi Třebnicemi a Dolním Baldovem. Špačková se vracela z procházky s kočárkem. Šla po pravé straně vozovky a měla sebou na vodítkách dva psy, a to rotvajlera a francouzského buldočka. Těsně před obcí potkala 38letou ženu, která se ji snažila obejít. V tom okamžiku na ni rotvajler, kterého měla majitelka asi metr a půl od nohy, zaútočil.

„Několikrát se jí zakousl do předloktí a dále do hýždí,“ uvedla státní zástupkyně Marie Pekovičová s tím, že obžalovaná zraněné neposkytla pomoc a z místa odešla.

Nemám signál, odbyla majitelka psů pokousanou ženu na Domažlicku

Krimi

„Byl to mžik. Zakousl se mi do předloktí. Snažila jsem se mu rozevřít tlamu. Pak povolil, já se otočila a v tom okamžiku se mi zakousl do zadku. Když pustil, běžela jsem přes pangejt na pole a tam zůstala sedět úplně v šoku. Cítila jsem hroznou bolest, ruka mi v zápěstí volně visela,“ popisovala Pavlína D. dramatický zážitek. Pak požádala majitelku psa, aby jí zavolala záchranku.

„Řekla, že nemá na mobilu signál s tím, že odvede psy, vrátí se a pomůže mi. Já jsem jí na to odpověděla ‚to mě tu jako necháš ?‘ Ona na to řekla, co má jako dělat, a odešla. Tak jsem vyndala svůj mobil a zavolala přítele, který přijel a odvezl mě do nemocnice,“ pokračovala poškozená, u které lékaři zjistili, že má rozdrcené zápěstí. Rok byla v neschopnosti a dodnes nedokáže ruku ohnout.

Obžalovaná žena před soudem uvedla, že útok psa nečekala. „Že se paní zakousl do hýždí, si nepamatuju. Držela si ruku, na které byl patrný otisk zubů. Žádné krvácení jsem neviděla. Bylo na ní znát, že má bolesti. Nabízela jsem se, že ji odvezu do nemocnice. Nechtěla ale jít ke mně. Rozhodla jsem se, že odvedu psy domů a vrátím se zpátky na místo. To jsem také udělala, ale paní už tam nebyla,“ vypověděla majitelka psa.

Obvinění z neposkytnutí pomoci soud odmítl

Podle samosoudce Milana Anderleho není pochyb o tom, že došlo k pokousání psem, a to bez jakéhokoli spoluzavinění poškozené. Na druhou stranu soudce ale odmítl obvinění z neposkytnutí pomoci, které bylo součástí obžaloby.

„Aby se pachatel dopustil trestného činu neposkytnutí pomoci, musí si být vědom toho, že neposkytuje pomoc osobě, která trpí vážnou poruchou zdraví. Tou samozřejmě překousnutí kostí je. Jenže to nebylo zcela zjevné bezprostředně po útoku psa, kdy poškozená měla pouze bouli na ruce a netekla jí krev,“ vysvětlil soudce. „Subjektivně nelze dospět k závěru, že by si obžalovaná byla vědoma toho, že opouští osobu, která má vážné zranění,“ dodal Anderle.

Batole u Prahy pokousal pes v obličeji

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám