Hlavní obsah

Řidička srazila ženu na elektrokole. Po trestu si stěžovala na odfláknuté vyšetřování, ale nepochodila

Až k Ústavnímu soudu dohnala svůj případ žena, která nezvládla předjíždění, zařadila se ke kraji silnice příliš rychle a srazila přitom ženu na elektrokole. Justice ji potrestala podmínkou, žena ale vinu odmítala s tím, že policie neprovedla chemickou analýzu oděrek na autě. U Ústavního soudu nepochodila.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

K nehodě došlo na konci března 2021. Žena řídila Škodu Fabia a na Jihlavsku chtěla předjet dvojici jedoucí na elektrokoloběžce a elektrokole. „V průběhu manévru srazila pravou zadní částí vozidla poškozenou na zem a způsobila jí zlomeninu vřetenní a loketní kosti s nutností operace,“ popsala justice nehodu.

Za ublížení na zdraví z nedbalosti dostala žena deset měsíců vězení s podmíněným odkladem na rok a zákaz řízení na 18 měsíců. Celou dobu přitom bez jakékoli sebereflexe vinu odmítala a stěžovala si na policisty s tím, že odflákli vyšetřování a chtěli případ uzavřít s minimálním úsilím.

Tvrdila také, že oděrky na jejím autě mohly být způsobeny desítkami příčin a nikdo neudělal jejich chemickou analýzu, aby konkrétní oděrku přiřadil ke šrámu na elektrokole. Stěžovala si i na to, že justice neuvěřila výpovědi jejího spolujezdce, jehož označila za jedinou nezávislou osobu, který tvrdil, že k žádnému střetu nedošlo. Zraněná cyklistka se prý na ni akorát snažila hodit vinu.

Když nepochodila u Nejvyššího soudu, obrátila se stížností ještě na Ústavní soud. Její argumenty ale smetl senát se soudcem zpravodajem Davidem Uhlířem ze stolu. „Soudy v daném případě řádně provedly dostupné důkazy a učinily adekvátní závěr,“ konstatovali soudci.

„Vozidlo a kolo se střetly ve chvíli, kdy se obžalovaná stěžovatelka měla při správném způsobu jízdy ještě s autem pohybovat v dostatečné vzdálenosti od cyklistky, aby ji neohrozila,“ dodal Ústavní soud.

89letý muž na elektrokole smetl v Telči dalšího cyklistu, sám na to doplatil

Krimi

Výběr článků

Načítám