Hlavní obsah

Řidička nadýchala skoro promile, hájila se, že snědla rumové řezy

Chrudim

Při silniční kontrole zastavili minulý týden policisté v Chrudimi také sedmadvacetiletou řidičku vozu značky Peugeot. Při dechové zkoušce se přístroj zastavil na hodnotě 0,89 promile alkoholu v dechu. Žena to vysvětlila tím, že před jízdou žádný alkohol nepila, pouze jedla řezy, do nichž se přidává rum.

Foto: Policie ČR, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Řidička s naměřenými hodnotami souhlasila, ale následně využila svého práva na provedení odběru krve. Vzhledem k tomu, že policisté její jednání oznámí správnímu orgánu, bude případné výsledky tohoto odběru řešit správní orgán,“ vysvětlila policejní mluvčí Dita Holečková. Policisté jí také na místě zadrželi řidičský průkaz a zakázali jízdu.

Na internetu vzbudil tento případ velkou odezvu. Mnozí pisatelé upozorňovali, že nadýchat člověk může i poté, co sní některé sušenky, čokoládové tyčinky, případně rumové pralinky.

Druhá zkouška

„Ze žvýkačky jsem měl 1,45 a do deseti minut nul,“ ozval se na policejním profilu jeden z uživatelů Facebooku. Další jeho slova podpořili. Nadýchat se dá například i z povidel nebo kompotu.

Opilá matka trefila elektrickou tříkolkou auto na Trutnovsku, na klíně vezla dítě

Krimi

„Někdy se skutečně setkáváme s tím, že řidiči při silniční kontrole uvádějí, že před jízdou jedli například nějaké pochutiny nebo si vyplachovali pusu ústní vodou,“ připustila mluvčí Dita Holečková. Ale současně upozornila, že policisté se vždy před dýcháním řidiče ptají, zda v uplynulých minutách nejedl nebo nepožil něco, co by mohlo mít na dechovou zkoušku vliv. Také se zkouška opakuje po pěti minutách a v tom případě by se už snědené sušenky neměly v dechu projevit. To ostatně potvrzují i mnozí respondenti na sociální síti.

Alkohol se vypaří

„Jako kuchař musím potvrdit, že každý alkohol z jakéhokoliv alkoholického nápoje se během tepelné úpravy vypaří a zůstane jen příchuť daného alkoholu… Např. omáčka Bordeaux z červeného vína ke steakům po dokončení neobsahuje žádný alkohol a to tam můžete dát klidně 2 litry vína… Dělá se to proto, že zůstane vůně a esence z vína, ale alkohol 0,“ dodal další pisatel.

Cyklista se třemi promile zavadil v Pardubicích o jedoucí kamion

Krimi
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám