Hlavní obsah

Řidič „sestřelil“ hasiče u nehody na Karlovarsku. Zběsilou jízdu natočily kamery

Stráž nad Ohří

Chování daleko za hranicemi bezohlednosti předvedl řidič na Karlovarsku, který se vykašlal na kyvadlově řízený provoz u nehody a při zběsilé jízdě svým autem málem usmrtil dva hasiče. Oběma jejich rychlá reakce zachránila život, jeden z nich ale skončil zraněný. Případ vyšetřuje policie a řidič se podle informací Novinek hájil tvrzením o technické závadě.

Zběsilá jízda řidiče, který autem srazil hasičeVideo: HZS Karlovarského kraje

Článek

Byla sobota posledního srpna a na silnici č. 13 u Stráže nad Ohří na Karlovarsku spadl strom na projíždějící auto. Lidé z vozidla vyvázli bez zranění, hasiči strom rozřezali a uklidili vozovku, jednotky už se chystaly na odjezd zpět na základny. Policisté ještě řídili provoz na klikatící se silnici kyvadlově, kvůli čemuž se tvořily menší kolony.

V nastalém klidu by těžko někdo čekal, že to pravé drama teprve mělo přijít.

„Přímo na místě zásahu stála služební vozidla policie a hasičů, všechna měla puštěné výstražné majáky. V jeden okamžik dojelo kolonu další osobní auto, které ale nezastavilo a kolonu předjelo a dál pokračovalo v rychlé jízdě,“ informovali ve čtvrtek o zásahu hasiči na webu.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Následky šílené jízdy řidiče kolem nehody na Karlovarsku

Následovaly nárazy, kdy při zběsilé jízdě auto vletělo do hasičské cisterny, odkud se navíc ve smyku odmrštilo směrem ke svodidlům, u kterých právě hlídkovali dva hasiči.

Opilý řidič SUV jel v Praze jak šílenec, po honičce s policií vytáhl lodní průkaz

Krimi

Na první pohled by se mohlo zdát, že neměli šanci, ale štěstí nakonec bylo na jejich straně. První z dvojice se zachránil rychlou reakcí a uhnul. Jeho kolega, který byl ve směru jízdy v tu chvíli již viditelně neovladatelného auta za ním, už na tom byl hůř, protože poté, kdy se auto zapíchlo do svodidel, se na něj řítilo celým bokem, uskočit tak nebylo kam.

Znovu je ale na místě zmínka o štěstí, protože ze střetu s autem, které ho povalilo na zem, vyvázl s lehkým zraněním.

Řidič uplatňoval technickou závadu

O nehodě z konce srpna hasiči nyní informovali se zveřejněním videa až s odstupem z důvodu policejního vyšetřování příčin a okolností incidentu, ve kterém je již vyjasněný znalecký posudek týkající se technické závady, na niž řidič odkazoval.

„Jedenapadesátiletý řidič podle jeho vyjádření před sebou uviděl automobil, který měl zapnutá výstražná světla, sešlápl brzdový pedál, ale vozidlo nebrzdilo. Po dopravní nehodě řidič uplatňoval technickou závadu na svém vozidle. Odborným vyjádřením nebyly nalezeny žádné nedostatky ani poškození brzdového systému, které by mělo vliv na způsobení dopravní nehody,“ sdělil ve čtvrtek Novinkám k vývoji ve vyšetřování mluvčí policie Jakub Kopřiva.

Šofér se podle něj také podrobil orientační dechové zkoušce na alkohol, která vyšla s negativním výsledkem. „Případem se i nadále zabývají policisté z dopravního inspektorátu,“ dodal mluvčí s tím, že zatím žádné obvinění nepadlo.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Hasič si zachránil život rychlou reakcí.

V souvislosti s případem hasiči zmínili, že uvedená situace není bohužel ojedinělou a v terénu se s podobným chováním řidičů setkávají. Připomněli proto také pravidla týkající se postavení jejich techniky na místě nehod, kdy jde rovněž i o jejich bezpečnost.

„Velká hasičská technika tak slouží jako bariéra, která má chránit všechny zasahující přímo v prostoru záchrany právě před dalšími přijíždějícími. Na řidičích v silničním provozu pak je, aby respektovali veškeré pokyny záchranných složek, především ale aby svou jízdou nikoho, ani sebe, neohrozili. Stále platí, že řidič musí být schopen zastavit na vzdálenost, na kterou vidí,“ dodali hasiči.

Hasičská cisterna se převrátila na cestě k požáru, jeden hasič zemřel

Krimi

Výběr článků

Načítám