Hlavní obsah

Řidič na Blanensku nadýchal šest promile. Jízdu zachytila kamera z druhého vozu

Boskovice

Téměř šest promile nadýchal při policejní kontrole šofér osobního auta na Blanensku. To je hodnota, která pro běžného smrtelníka znamená otravu alkoholem a ohrožení života. Na podivnou jízdu, při níž si to řidič opakovaně namířil do protisměru, upozornil svědek, který ji rovněž zachytil na palubní kameru v autě.

Řidič na Blanensku nadýchal šest promileVideo: Policie ČR

Článek

Na záběrech, které policie k případu zveřejnila, je vidět osobní auto značky Seat, které se nejistě šine po silnici a „plave“ po ní z jedné strany na druhou. Při jednom z těchto letmých výletů ohrozí i vůz v protisměru, ke srážce ale naštěstí nedojde.

Jízdu provází brždění bez zjevného důvodu a nejistější se zdá, když se řidič pohybuje nad středovou čárou dělící vozovku.

„Řidiči se jen stěží dařilo udržet auto na vozovce. Přivolaná hlídka při silniční kontrole zjistila očekávané, jen hodnota zjištěné hladiny alkoholu jí vyrazila dech. Pětapadesátiletý šofér nadýchal téměř šest promile,“ informoval v pátek o případu mluvčí policie Bohumil Malášek.

Nezodpovědný otec se zatykačem na krku ležel s šesti promile u silnice na Rychnovsku

Krimi

Zmíněný svědek na nebezpečného šoféra narazil v okolí Boskovic, kdy přesně k události došlo, policie neuvedla.

Zastavený opilec je podle mluvčího v oblasti „známou firmou“, hlídky ho od začátku roku přistihly při jízdě v opilosti hned čtyřikrát. Množstvím vypitého alkoholu se netrápil - nejméně nadýchal v polovině ledna při kontrole v Letovicích, tehdy to byla dvě promile.

„Z dvouletého zákazu řízení si evidentně nic nedělal. Po posledním prohřešku mu policisté tedy automobil zajistili. Vozidlo s největší pravděpodobností propadne ve prospěch státu. Řidič navíc musí přinejmenším počítat s navýšením trestu,“ dodal mluvčí.

Řidičem nadýchaných šest promile odpovídá extrémní dávce alkoholu v organismu. Obecně podle zdravotníků lze považovat za vážnou otravu alkoholem již stav při hodnotách přes tři promile, přičemž od čtyř a výše už jde o život.

Člověk sice může takto vysoké dávky přežít, podmínkou je ovšem těžký návyk na alkohol.

Pět promile. Hlídka v Karlových Varech se při kontrole řidiče nestačila divit

Krimi

S hodnotami promile za hranicí přežití se policisté nesetkávají každý den, přesto rovněž ale nejsou úplně výjimkou. Šest promile nadýchal například koncem srpna 2021 řidič na Vyškovsku.

Nejznámějším českým „rekordmanem“ pak byl nechvalně proslulý šofér fekálního vozu Milan Čurda z Tuhaně na Semilsku, který v roce 2005 po nehodě nadýchal bezmála osm promile.

Extrémní případ, tentokrát mimo skupinu motoristů, zaznamenali v září 2018 lékaři krnovské nemocnice, kteří houbaři hospitalizovanému akutně se zlomeninou nohy naměřili v krvi neuvěřitelných 8,83 promile.

Jsem na pohodu, tvrdila policii na Náchodsku opilá řidička s dětmi v autě

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám