Hlavní obsah

Ředitel školy odsouzen za zneužívání desetileté školačky

Právo, Aleš Honus
FRÝDEK-MÍSTEK

Rok vězení s dvouletým podmíněným odkladem a ambulantní sexuologická léčba. Tak zní páteční verdikt nad bývalým ředitelem Základní školy v Lučině na Frýdecko-Místecku Rostislavem Vonzinem. V letech 1997 až 2001 podle soudkyně Okresního soudu ve Frýdku-Místku mnohokrát zneužil svoji desetiletou švagrovou a zároveň žákyni školy, kde předtím učil.

Článek

Nezletilou sestru své manželky osahával na prsou a přirození, a to nejčastěji ve svém učitelském kabinetu, ale i ve školním bazénu a také doma v průběhu návštěv. Za podobné jednání byl přitom již v polovině 90. let odsouzen rovněž k podmíněnému trestu.

Jako vedoucí kroužku v Čeladné v letech 1991 až 1992 pod záminkou různých her i ve spánku osahával dvě jedenáctileté dívky. Ani tehdejší odsouzení mu nezabránilo v tom, aby později začal učit na 11. ZŠ ve Frýdku-Místku a později se stal dokonce ředitelem vesnické školy v Lučině.

"O jeho problémech jsem věděl od začátku. Přesto jsem mu dal po konzultaci s jeho lékařem důvěru a nikdy jsem toho nelitoval. Byl to výborný pedagog. Je mi proto velmi líto, čeho se dopustil," řekl bývalý ředitel 11. ZŠ Pavel Pospěch.

Promluvila po sedmi letech

Policie se případem začala zabývat teprve v loňském roce, kdy se školačka po sedmi letech rozhodla promluvit. "Ty události se mi stále promítají, několikrát jsem byla i u psychologa, a ten mi poradil, abych vše řekla policistům," řekla dnes osmnáctiletá dívka. Dodala, že od události se se svým 40letým švagrem, ani s 31letou sestrou, která je jeho manželkou, nestýká.

Učitel k vyhlášení rozsudku nepřišel. Během hlavního líčení se ale ke svému jednání doznal a sám se rozhodl prodělat ústavní sexuologickou léčbu v brněnské nemocnici. Podle sexuologů však léčba není dosud u konce.

Vonzinovi přesto nic nebrání, aby se stal znovu učitelem, pokud by o svém odsouzení nikomu nic neřekl. Zákaz činnosti mu soud nevyměřil. "K trestné činnosti nedocházelo v souvislosti s výkonem povolání učitele. Jednalo se o jeho švagrovou, nikoliv žákyni," vysvětlila soudkyně.

Výběr článků

Načítám