Hlavní obsah

Rána pěstí na mysliveckém bále z muže udělala invalidu. Útočník se dohodl na podmínce

Měl milující přítelkyni, věnoval se myslivosti a společensky se angažoval. Veškerý aktivní život se Miloslavu Karešovi (61) zhroutil po jediné ráně pěstí, po které skončil na několik dní v komatu. Poškození mozku z něj udělalo invalidu třetího stupně.

Obžalovaný Radek Idlbek u klatovského soudu.Video: Patrik Biskup, Novinky

Článek

Za jeho napadení na loňském mysliveckém bále v Zavlekově klatovský soud ve středu potrestal Radka Idlbeka (50) dvěma lety vězení s podmíněným odkladem na 32 měsíců. Zároveň mu uložil zaplatit poškozenému bolestné a za ztížené společenské uplatnění 260 tisíc korun. Rozsudek je pravomocný, soud rozhodl o trestu, který si vyjednal obžalovaný se státní zástupkyní.

Podle spisu došlo k incidentu 31. prosince kolem třetí hodiny ráno. „Obžalovaný bez jakékoliv předchozí rozepře udeřil poškozeného pěstí do obličeje, který po tomto nečekaném ataku upadl na záda a praštil se do hlavy. Přitom došlo k prasknutí spodiny lebeční, krvácení do mozku a k jeho pohmoždění,“ uvedla státní zástupkyně Barbora Marešová.

Napadený muž skončil na jednotce intenzivní péče, kde byl několik dnů v komatu. Když se probral, musel se zase učit mluvit a chodit. Kvůli poškození mozku je stále odkázán na pomoc druhých. Nemá čich, špatně slyší a má opakované výpadky paměti.

Za smrt muže, který uklidňoval hospodskou rvačku, dostal učeň 6,5 roku

Krimi

„Přišel jsem o práci střelmistra v lomu, vzali mi řidičák, zbrojní pas na myslivost a opustila mě přítelkyně. Nikam nemůžu chodit, ztratil jsem kamarády a bez péče mých sester se neobejdu. Nic si nepamatuji a také hodně zapomínám,“ uvedl před soudem s tím, že lékaři mu příliš šancí na nějaké výrazné zlepšení zdravotního stavu nedávají. Co se tehdy na bále stalo podle svých slov vůbec neví.

Útok nedokázal vysvětlit

Obžalovaný muž, který má přezdívku Rambo, před soudem vinu přiznal. Proč ale Kareše napadl nedokázal vysvětlit. Řekl pouze, že se necítil bezpečně, neboť jeho syn tam měl během akce nějaké neshody s místními. „Cítil jsem, že je něco ve vzduchu. Pak ke mě poškozený přišel, něco zamumlal a následoval úder. Ale myslím si, že následek není jen z té mojí rány. On byl opilý, viděl jsem ho, jak během večera pije kořalku a pivo,“ vypovídal Idlbek.

Podle soudce byl spouštěčem úder obžalovaného, který věděl, že poškozený je pod vlivem alkoholu a mohl předpokládat, že může mít menší stabilitu, která také vedla následně k nekontrolovatelnému pádu.

„Soud nijak nechce zlehčovat následky útoku, ale s ohledem na to, že obžalovaný doposud nebyl trestán, a to ani za přestupek, považuje sjednanou dohodu za akceptovatelnou, byť sám by zřejmě uložil přísnější trest,“ uvedl předseda senátu.

Agresor napadl hosta pražské restaurace, další dva ho okradli. Trojici hledá policie

Krimi
Související témata:
Myslivecké plesy

Výběr článků

Načítám