Hlavní obsah

Půjde mi o život, tvrdí recidivista, který ze msty zapálil farmu. Dostal devět let v přísnější věznici

Ze msty zapálil svému zaměstnavateli farmu. Recidivista Vladimír Kettner (43) stráví proto dalších devět let za mřížemi za obecné ohrožení. Trest muži v úterý potvrdil Vrchní soud v Praze, když zamítl Kettnerovo odvolání. V něm se muž snažil domoci umístění do mírnějšího typu věznice, protože se prý bojí o svůj život.

Vladimír Kettner s eskortou u odvolacího souduVideo: Novinky

Článek

Kettner založil loni v létě požár na ekofarmě Slunečná v Želnavě na Lipensku v jižních Čechách. Zapálil přístřešek od stodoly, odkud se požár rychle rozšířil na celou farmu včetně penzionu. Požár zničil stroje, sklad dřeva, pracovní stroje, téměř dvě stě balíků sena nebo také stáje. Celková škoda přesáhla 11 milionů korun.

Podle pravomocného verdiktu Kettner farmu zapálil ze msty, poté co mu byla jejím majitelem, který jej zaměstnal, vytýkána nízká pracovní morálka a zároveň vysoká konzumace alkoholu. Poškozený u nalézacího soudu tvrdil, že šlo o rasově motivovaný čin, jelikož je židovského původu. Kettner to ovšem jak v Českých Budějovicích, tak i u odvolacího soudu odmítl a soudy se rasovým motivem nezabývaly.

Vzhledem k tomu, že Krajský soud v Českých Budějovicích přijal Kettnerovo prohlášení o vině, týkalo se hlavní líčení i odvolání výhradně otázky trestu. Kettnerovi za obecné ohrožení hrozilo osm až patnáct let, vzhledem k jeho doznání mu soud uložil trest při spodní hranici trestní sazby. Zařadil ho přitom do věznice se zvýšenou ostrahou, Kettner ale žádal přeřazení do mírnějšího typu vězení.

Obžalovaný: Nejsem radikál

„Lituju toho, je to čin, který nás poškodil všechny. Nemyslím si, že bych patřil do tý nejvyšší skupiny, kde bych musel každej den bojovat o život,“ prohlásil u odvolacího soudu Kettner. „Poškozený proti mně rozjel, že to byl rasově motivovaný čin. Já nejsem v žádný organizaci, nejsem radikálně smýšlející člověk. Domnívám se, že v přísnější věznici by mi šlo o život. Mám obavy o své zdraví a život,“ dodal. Podle Kettnera je navíc v přísnější věznici mnohem menší šance na pracovní zařazení a on by jako „člověk zvyklý celý život pracovat“ chtěl ve výkonu trestu pracovat a částečně se pokusit uhradit způsobenou škodu.

Odvolací soud nicméně nijak nepřesvědčil.

„Podmínky pro zařazení do mírnější věznice s ostrahou nejsou dány,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek s tím, že je problém především v Kettnerově recidivě. „Kdyby byl (Kettner) odsouzen jednou dvakrát, tak by k tomu bylo možno přihlédnout,“ upřesnil soudce. Kettner se podle Hodouška po dlouhá léta dopouští typově stejné činnosti, za níž byl opakovaně odsouzen, byť šlo o mírnější kvalifikaci činů.

„V mnoha případech tam byl ten oheň a v mnoha případech tam byl ten motiv pomsty,“ podotkl soudce. Na Kettnerovi se nijak pozitivně neprojevilo vykonání několika trestů odnětí svobody ani nařízená léčení. Kettner si proto svůj trest odpyká v přísnějším typu věznice, a sice se zvýšenou ostrahou.

Žhář zapálil úly v chráněné oblasti na Olomoucku, dvě desítky včelstev uhořely

Krimi

Výběr článků

Načítám