Hlavní obsah

„Provokoval, dostal naloženo a teď chce milion?“ Soud řešil bitku ve sklípku na Silvestra, napadený ztratil sluch

Brno

Zbývala půlhodina do silvestrovské půlnoci, když se na oslavě ve vinném sklípku na Brněnsku dostali do konfliktu dva muži. Jejich spor vyvrcholil několika ranami pěstí do čelisti napadeného, který po útoku kvůli zranění hlavy přišel o většinu sluchu. Soud za ublížení na zdraví potrestal útočníka podmínkou, ten marně namítal, že byl vyprovokován. Verdikt ve čtvrtek potvrdil i odvolací soud.

Foto: Petr Kozelka, Novinky

Krajský soud v Brně.

Článek

K potyčce došlo těsně před koncem roku 2020. Ve sklípku se do sebe pustili dva muži a jejich strkanice nedopadla dobře. „Obžalovaný po předchozí slovní rozepři napadl poškozeného, kterého udeřil celkem čtyřikrát do čelisti a způsobil mu zranění, které mělo za následek 63,5% ztráty sluchu,“ zapsalo státní zastupitelství.

To posadilo na lavici obžalovaných Dominka Fialu a okresní soud Brno-venkov jej potrestal osmnáctiměsíčním vězením s podmíněným odkladem na stejnou dobu. K tomu mu nařídil, aby napadenému zaplatil 160 tisíc korun. Proti verdiktu se odvolal jak Fiala, kterému se nelíbilo odsouzení, tak napadený, který chtěl víc než milion korun odškodného.

Spor tak musel posoudit ještě odvolací Krajský soud v Brně. „Poškozený celý konflikt vyvolal a vyprovokoval včetně fyzické potyčky. Pak dostal naloženo a teď chce víc než milion korun na odškodném,“ namítal Fialův advokát.

Provokatéra nelze beztrestně zbít

Zmocněnkyně poškozeného oponovala, že i pokud by na začátku byly nějaké nadávky a třeba i chycení pod krkem, nebyl to důvod k tak razantní reakci.

„Dostal takové čtyři rány pěstí, že má doživotní následky. To se mi jeví jako nepřiměřené. Obžalovaný se chtěl prát, a pokud měl prostor poškozeného vyzývat, aby šel ven, tak tam byl jistě prostor i na to prostě odejít a konfliktu zanechat,“ tvrdila zmocněnkyně.

„Já jsem nikdy neřekl, ať jde ven. Tohle vůbec neproběhlo. Mrzí mě, že mi chce takto ublížit. To on celý konflikt vyvolal a napadl mě jako první,“ řekl Fiala před senátem v čele s Miroslavem Novákem.

Soudci nakonec obě odvolání zamítli. „Obžalovaný zcela jistě nejednal v nutné obraně, s poškozeným se vypořádal tak, že mu způsobil vážná zranění. To není možné připustit ani u vyprovokovaného konfliktu,“ konstatoval Novák.

Zápasník Růžička míří za bezdůvodné zmlácení muže na koupališti za mříže

Krimi

Výběr článků

Načítám