Hlavní obsah

Protižidovské vulgarity proti studentce jsou jen přestupkem, pachatelé nezjištěni

Pražští kriminalisté uložili k ledu případ vulgárních útoků a urážek dvou mužů na sociální síti X z konce května vůči mladé novinářce a studentce Vysoké školy ekonomické hlásící se k židovství. Podle závěrů specialistů z odboru extremismu a terorismu nešlo o trestný čin, nýbrž o přestupek. Jenže pisatele slovních sprostých útoků se policii nepodařilo najít.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„Nebylo zjištěno, že by došlo uvedeným jednáním k naplnění skutkové podstaty trestného činu. V dané věci je spatřován přestupek proti občanskému soužití, který byl odložen, jelikož šetřením nebylo zjištěno, že by je spáchala určitá osoba,“ napsal tento týden Novinkám vedoucí 1. oddělení z odboru extremismu a terorismu pražské kriminálky Alexandr Miško.

Z jeho slov tedy vyplývá, že vulgární útoky vůči studentce a novinářce nejsou sice trestné, nicméně by se mohlo jednat o přestupek, kde se říká, že se ho dopustí ten, kdo „jinému ublíží na cti tím, že ho zesměšní nebo ho jiným způsobem hrubě urazí“. Jenže autory výroků se kriminalistům nepodařilo dohledat.

Ve vyjádření pro Novinky o obou autorech příspěvků používajících vulgarismy specialisté z odboru extremismu a terorismu napsali, že jde o „dosud neustanovené“ nebo „neznámé“ pachatele.

Dvojice pisatelů pod účty @Josefmrdkobijec a @PolcarRoman podle mínění policistů koncem května „vulgárně urážela“ mladou studentku ekonomie hlásící se k židovství. Použila přitom výrazy „židovská svině“, „židovská ku.va“ nebo „nelidská svině“, se kterou by „mělo být takto i zacházeno“.

Podle červnového vyjádření vedoucího oddělení extremismu pražské policie Jan Löstera se pak kriminalisté i na základě upozornění Novinek začali případem zabývat.

Přestože nakonec usoudili, že nejde o trestný čin, ale o přestupkové jednání, narazili při hledání autorů vulgarismů na obecný problém, který se týká sociálních sítí.

„Vystupování na sociálních sítích bývá často anonymní. Problematickým prvkem u sociálních sítí bývá jejich provozovatel, chcete-li vlastník, který není vázán naší vnitrostátní právní úpravou, neboť se jedná o zahraniční společnosti. Záleží pak na mezinárodních smlouvách mezi ČR a jinými státy, zda vyžadované informace poskytnou. Konkrétně u sociální sítě X je získání těchto informací v současné době v podstatě nemožné,“ upozornil už v červnu Löster.

Jeho slova nyní policie svým vyjádřením, že konkrétní osobu nezjistila, potvrdila.

Mladá žena se na svém účtu na síti X opakovaně vyjadřuje k židovským otázkám, ale třeba i k dění v Pásmu Gazy, kde nyní bojuje izraelská armáda od doby, co loni 7. října zaútočili členové palestinského teroristického hnutí Hamás na území Izraele.

Spor mezi Izraelem a Palestinou rozdělil i českou veřejnost. V Praze i jiných městech se opakovaně konala shromáždění jak na podporu Izraele, tak Palestiny, kdy však podle Löstera nedocházelo k žádným významným střetům mezi podporovateli jedné či druhé skupiny.

Antisemitské vulgarismy, jakých se dopustili zmínění pisatelé na síti X, sice podle policie nejsou ojedinělé, ale i přes válečný konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás nedošlo k rapidnímu nárůstu takovýchto příspěvků na sociálních sítích, sdělil Löster.

„Antisemitismus má své kořeny již hluboko v minulosti a není odrazem jen současného dění. Obecně dochází ve společnosti k nárůstu nenávisti, netolerance a nesnášenlivosti, pro kterou jsou sociální sítě ideálním prostředím,“ poznamenal kriminalista s tím, že pražská policie eviduje od počátku situace v Pásmu Gazy jen nižší jednotky případů, které mají antisemitský podtext.

Jak ale mladá studentka upozornila, vulgarity pokračovaly i v červenci, tentokrát šlo dokonce o útoky vůči její matce lékařce, kde kdosi poškodil dveře její ordinace. I touto věcí se podle mladé ženy zabývá policie.

Pražští policisté řeší vulgární protižidovské urážky

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám