Hlavní obsah

Propuštěný vrah krátce po odchodu z vězení loupil v Brně, jde zpátky do basy

Brno

V pouhých jednadvaceti letech zavraždil při hádce o dva roky mladšího kamaráda a jeho tělo hodil do Vranovské přehrady. Dostal 13 let vězení, ale ani to ho nenapravilo. Jen pár měsíců poté, co si Tomáš Rada trest odpykal, totiž v Brně oloupil muže. Znamená to pro něj opět pobyt za mřížemi, tentokrát na 2,5 roku.

Tomáš Rada si odseděl trest za vraždu, teď ho čeká další za loupežVideo: Petr Kozelka, Novinky

Článek

Justice Radu za vraždu trestala v roce 2006. Podle soudního znalce jeho oběť zemřela po několika ranách kladivem či palicí do hlavy, případně po četných kopancích pevnou botou. Rada si část trestu odseděl a byl pak podmíněně propuštěn. Jenže dobrotu nesekal, do vězení se vrátil a musel si odsedět celých 13 let. Na svobodu vyšel loni v březnu.

Jenže už po čtyřech měsících se dopustil loupeže. Nad ránem chytil v jedné z brněnských ulic jiného muže za mikinu a křičel na něj, „co mu to prodal za sračku“. Když se napadený bránil, že mu nic neprodal, Rada ho odtáhl za bytový dům, kde protivníka několikrát udeřil, pak mu vysypal věci a část si jich nechal. Napadený muž se pak spasil útěkem na služebnu strážníků.

Městský soud v Brně jej za loupež poslal na 2,5 roku do vězení. Rada ale tvrdil, že podmínka by to mohla spravit, proto podal odvolání. „Lituju toho a už se to nebude opakovat,“ dušoval se před odvolacím senátem brněnského krajského soudu v čele s Halinou Černou.

Soudci ale nechtěli o podmínce ani slyšet. „Obžalovaný se krátce po propuštění z výkonu dopustil další násilné trestné činnosti. Uložený trest se nám naopak jeví jako nepřiměřeně mírný. Jako správný bychom brali trest mezi třemi a čtyřmi roky vězení. Jenže zpřísnit trest už nemůžeme z důvodu absence odvolání státního zastupitelství,“ vysvětlila soudkyně Černá, když odvolání smetla ze stolu.

Recidivista se bránil nástupu do vězení. Kriminalisté si pro něj došli přes balkon v devátém patře

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám