Hlavní obsah

Pronásledoval auto a kovovými kuličkami mu prostřílel okno. Dostal 5,5 roku

Brno

Na gangstera, naštěstí ozbrojeného jen airosftovou pistolí, si zahrál muž z Brněnska, který se pustil do pronásledování cizího auta. Zřejmě se mu nelíbilo, že řidič zahlédl, jak si nese pytel se sklizeným konopím. Kovovými kuličkami se mu podařilo prostřelit okénko auta a pak ještě zbraní mířil na přítelkyni řidiče. Dostal za to 5,5 roku.

Foto: Petr Kozelka, Novinky

Budova Nejvyššího soudu v Brně

Článek

K incidentu došlo v říjnu 2021 na Brněnsku. Muž za volantem svého VW Passat jel večer domů, když minul odstavené auto, k němž se blížily dvě postavy nesoucí pytle na ramenou. Za chvíli už na řidiče zezadu najíždělo Audi A3.

„Obžalovaný za tmy a deště, s minimálním rozestupem, pronásledoval auto Passat, které řídil poškozený. Najížděl na něj s rozsvícenými dálkovými světly a mlhovkami a troubil,“ popsala obžaloba. Pronásledovaný dojel do obce, kde bydlela jeho přítelkyně. Tam na jeho auto obžalovaný vystřelil z airsoftové pistole a kovovými kuličkami mu třikrát prostřelil zadní sklo jeho vozu.

Když na ní obviněný míří pistolí, není to žádná sranda
z verdiktu Nejvyššího soudu

Když z domu vyběhla přítelkyně pronásledovaného, po pár krocích se dívala do hlavně zbraně. „Obžalovaný na ni namířil airsoftovou pistoli nabitou kovovými kuličkami se slovy ‚Vypadni, nebo tě střelím do hlavy‘ a po chvíli z místa odjel,“ dodala obžaloba.

Nejvyšší soud mu nepomohl

Justice ohodnotila celé jednání jako vydírání, nebezpečné vyhrožování a maření úředního rozhodnutí, neboť muž měl zákaz řízení, a potrestala ho 5,5 roku vězení. Verdikt se muž pokusil ještě zvrátit dovoláním k Nejvyššímu soudu.

V něm tvrdil, že on se činu nedopustil a současně namítal, že žena, na niž mířil zbraní, to brala jako srandu. Senát v čele s Josefem Mazákem ale námitky označil za zjevně neopodstatněné.

„Slovo „sranda“ poškozená ve své svědecké výpovědi použila v tom smyslu, že si uvědomila, že když na ni obviněný míří pistolí, není to žádná sranda. Jinak popsala celou záležitost tak, že na ni bohužel nelze zapomenout a že s přítelem byli v šoku,“ napsali soudci do odůvodnění verdiktu, který v těchto dnech zveřejnili v databázi soudu.

Protože podle Nejvyššího soudu nebylo pochyb ani o tom, že skutek spáchal právě obžalovaný, dovolání soud odmítl.

Vnitro chce zakázat tlumiče ke krátkým zbraním, argumentuje střelbou na fakultě

Domácí

Výběr článků

Načítám