Hlavní obsah

Pro peníze ženu zavraždil, rozřezal a hodil do přehrady. Odsedí si 18 let

Čtyřicetiletý Jakub Kadlíček, který loni zavraždil partnerku svého otce a její rozřezané tělo hodil do Slapské přehrady, stráví podle pondělního verdiktu Krajského soudu v Praze příštích 18 let za mřížemi. Kadlíček se k činu přiznal, odmítl ale soudu říct, čím ženu zavraždil nebo co udělal s jejíma rukama, které se nenašly. Verdikt není pravomocný.

Jakub Kadlíček s eskortouVideo: Novinky

Článek

„Soud nemá žádné pochyby, že je obžalovaný tou osobou, která zaútočila na osobu poškozené a uštědřil jí čtyři rány do zadní části hlavy,“ uvedla předsedkyně senátu Jana Nováková s tím, že má soud za to, že právní kvalifikace použitá v obžalobě je přiléhavá.

Jediná polehčující okolnost při ukládání trestu bylo podle soudkyně Kadlíčkovo doznání. Původně soud uvažoval o mnohem přísnějším trestu s ohledem na způsob provedení vraždy i Kadlíčkovu lhostejnost, se kterou po vraždě užíval nemovitosti ženy ať už v Jevanech, tak i v Bulharsku.

„S ohledem na institut prohlášení viny soud přistoupil k uložení trestu v trvání osmnácti let,“ konstatovala soudkyně.

Policie obvinila muže z vraždy. Tělo ženy našla rozřezané ve slapské přehradě

Krimi

„Chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast pozůstalým. Nemůžu to vrátit zpátky. Lituju toho, co se stalo,“ hlesl na závěr jednání Kadlíček.

Poškozeným musí obžalovaný podle verdiktu vyplatit také šest set tisíc korun odškodného.

Kadlíček zavraždil osmačtyřicetiletou ženu loni v Jevanech u Prahy. Podle státního zástupce měl dva motivy. Jednak finanční, kdy chtěl získat její peníze, a jednak v podstatě existenciální, ženě tím podle obžaloby chtěl zabránit v jeho vystěhování z jejího domu.

Kadlíček ženu někdy mezi posledním lednem loňského roku a čtvrtým únorem zákeřně zezadu čtyřikrát udeřil do hlavy nezjištěným předmětem. U soudu se Kadlíček odmítl vyjádřit k tomu, jakým předmětem nebo co s ním provedl. Ženě rozmlátil hlavu a ona během několika málo minut zemřela. Muž ji pak ještě řízl do krku a pak její tělo rozřezal.

Pátrání psovoda na hladině a záběry potápěčeVideo: Policie ČR

Z účtu vybral přes 1,5 milionu

Za pomoci svého otce, který přitom nebyl obžalován, její ostatky někdy v polovině února odvezl ke Slapské přehradě, do níž je v pytlích zatížených betonovými tvárnicemi hodil. Policisté je našli za pomoci policejních psů, dronu i sonaru až během srpna, ve 44metrové hloubce pod Živohošťským mostem.

Ženě mezitím z účtu zmizelo celkem více než 1,5 milionu korun. Kadlíček, který si nechal ženin telefon, aby měl přístup k jejímu bankovnictví, za ně buď pořídil různé věci, nebo peníze prostě vybral. Aby zastřel své jednání, neváhal vybírat peníze na různých místech, včetně Německa. Oběti také ukradl vertikální štípač za 20 tisíc, který obratem prodal.

Kadlíček se k činu přiznal. „Obžalovaný hluboce lituje svého jednání, cítí se být vinen spácháním skutku uvedeného v obžalobě,“ uvedl Kadlíčkův obhájce v prohlášení zaslaném soudu. Kadlíček u soudu tzv. prohlášení viny potvrdil. Souhlasil i s právní kvalifikací skutku, nesouhlasil pouze s navrhovanou výší trestu.

Na vraždu si prý nepamatuje

Soud prohlášení viny přijal, a upustil tak od dokazování v rozsahu výroku o vině. Někdejší skladník či taxikář Kadlíček se k obžalobě nicméně rozhodl vyjádřit. „Tato událost mě velmi zasáhla… Omlouvám se… O něčem jsme se pohádali, měli jsme spolu nějaké dřívější konflikty. Pořádně nevím, co se stalo,“ soukal ze sebe u soudu. Podle jeho slov se pohádali kvůli výši nájmu. Kadlíček, který ženě prý platil čtyři tisíce měsíčně, měl za to, že je to dostačující vzhledem k tomu, že pomáhá s pracemi kolem domu. Žena s tím prý byla nespokojená. Podle verdiktu šlo ale o to, že žena otce se synem už prostě u sebe nechtěla a chtěla je vystěhovat.

Na samotný čin si Kadlíček údajně nepamatuje. Odmítl říct, čím ženu udeřil, stejně jako co se stalo s jejími horními končetinami, které se nepodařilo najít. Vybrané peníze měl prý na jídlo, za 200 tisíc pak koupil auto. Po vraždě dalších několik měsíců s otcem v domě v poklidu žili, nebo jezdili do ženiných apartmánů v Bulharsku.

Podle jejího bratra byla zavražděná samotářská i společenská zároveň. Na jednu stranu byla osamělá, milovala svoje psy, zachraňovala lišky, tíhla ke koním. Na druhou stranu zase ráda chodila do divadla, na operu či na karnevaly, milovala vážnou hudbu.

Policisté vyšetřují vraždu na Děčínsku. Mladík ubodal otčíma

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám